Publicat în Recenzii

Lampa de foc (Arcane Society #8 – Dreamlight Trilogy #2) de Amanda Quick


cristalul-noptii_1_fullsizeDescriere

Bântuit de coşmaruri şi de halucinaţii, Griffin Winters, unul dintre celebrii lorzi ai lumii subterane din Londra, este convins că a fost ajuns de blestemul moştenit de la unul dintre strămoşii lui, fondator al Societăţii Oculte. Instinctele care l-au ajutat să supravieţuiască pe străzi şi să-şi învingă rivalii îl atrag acum spre Adelaide Pyne, o tânără ale cărei puteri ar putea să-l ajute să-şi păstreze minţile şi viaţa. Nu ştie încă că soarta lui este mai legată de misterioasa femeie decât şi-ar fi putut închipui.

Adelaide deţine din adolescenţă o lampă cu puteri neobişnuite, şi faptul că numai ea o poate manevra a atras interesul unor oameni puternici atât din interiorul, cât şi din afara Societăţii, iar experimentul pe care îl pune acum la cale cu Griffin o face ţinta lor. Despărţiţi de principii de viaţă total diferite, dar atraşi de pasiunea imposibil de negat care se naşte între ei, Adelaide şi Griffin trebuie să găsească răspunsul la întrebări vechi de secole, înainte ca moartea şi nu dragostea să fie cea care îi va uni pentru totdeauna.

Gândurile mele

Cristalul nopţii, care, de fapt, trebuia să se numească Lampa de foc sau ceva de genu’, este parte şi a unei trilogii (Dreamlight) din cadrul seriei Societăţii Oculte, fiind cea de-a doua carte. Dacă daţi clic aici, veţi vedea despre ce este vorba, cât şi faptul că numele cărţii este tradus greşit. Cristalul nopţii este de fapt numele ultimei cărţi din trilogie.

Cartea aceasta a avut mai multă acţiune şi mai mult suspans decât cealaltă (recenzia aici) pe care v-am prezentat-o. Am lecturat-o cu mare plăcere şi, pur şi simplu, nu am putut s-o las din mână. Ce m-a cam enervat la ea, a fost lipsa romantismului. Mi-ar fi plăcut să văd cum evoluează relaţia de dragoste a Adelaidei cu Griffin, nu să sară de la câteva sărutări şi îmbrăţişări, direct la „te iubesc”.

Personajele au fost destul de interesante. Amândoi sunt încăpăţânaţi, devotaţi „meseriei” pe care o întreprind şi cu puteri paranormale, iar în ei mocneşte o pasiune şi nişte senzaţii tulburătoare, ce-i determină pe cei doi să realizeze că legătura dintre ei este cu mult mai puternică.

Pe când avea doar 15 ani, Adelaide Pyne, în loc să ajungă la un orfelinat aşa cum i s-a spus, s-a trezit vândută unei case de toleranţă (bordel). Aici, tânăra a fost vizitată de un anumit domn Smith, care a adus cu el un artefact misterios. Adelaide a reuşit să scape de acesta şi, simţind o atracţie ciudată pentru respectivul obiect, care se prezenta sub forma unei lămpi, a luat-o cu ea. Profitând de focul ce se iscase în „camera” ei, a fugit din bordel, având ca destinaţie America.

„După atâţia ani era pe cale să descopere misterele artefactului pe care-l păstrase atâta timp. Un val febril de nerăbdare o străbătu. Înţelegea acum că aşteptase acest moment. Şi pe acest bărbat.”

Treisprezece ani mai târziu, Adelaide se întoarce înapoi în Anglia, cu o avere destul de mare, care să-i permită să întemeieze o casă de binefacere şi o Academie pentru tinerele domnişoare. Astfel, sub numele de Văduva, purtând haine adecvate şi un voal negru peste faţă (ca şi protagonista din Atracţie periculoasă), aceasta începe să salveze tinerele din casele de toleranţă, ducându-le la Academia pe care o înfiinţase pentru ca ele să-şi găsească un drum cinstit în viaţă.

Griffin Winters sau Directorul Consorţiului, unul dintre celebrii lorzi ai crimei, are nevoie de un cititor de aure, cât şi de lampa încrustată cu cristale, ce fusese furată familiei sale în urmă cu 20 de ani. Astfel, instinctele sale îl conduc spre Adelaide şi află că ea este femeia pe care o caută, cea care l-ar putea salva, cât şi faptul că lampa se află în mâinile ei. Cei doi ajung să facă o înţelegere, dar aceasta va lua o altă întorsătură, din cauza misteriosului domn Smith şi a unui alt lord al crimei, Lutrell.

„- Este cimitirul unde tu şi Lutrell aţi pecetluit armistiţiul?
– Nu. Nu mi-aş fi adus niciodată un duşman aici. Este secretul meu. […]Dar o adusese pe ea, îşi spuse Adelaide. Griffin avea încredere în ea. La gândul aceste o copleşi o senzaţie de bucurie.”

Pregătindu-se să plece acasă, după ce vizionase o piesă de teatru alături de câţiva prieteni, Adelaide se află chiar în vizorul duşmanilor. Griffin apare la timp şi sare în faţa ei, fiind împuşcat în locul acesteia. Adelaide, temându-se pentru viaţa lui, o aduce pe Lucinda Jones pentru a o ajuta la vindecarea lui Griffin. Ce nu ştie ea, este faptul că familiile Jones şi Winters se urăsc de mai bine de 200 de ani, de pe vremea strămoşilor acestora: Sylvester Jones şi Nicholas Winters. Dar cum timpurile se schimbă, rivalii devin aliaţi în căutarea personajului negativ.

Îşi va reveni Griffin după rana suferită? Dacă da, va scăpa el de blestemul familiei Winters? Adelaide este într-adevăr femeia care i-ar putea salva minţile şi viaţa? Dar rivalitatea dintre familiile Jones si Winters, va mai fi ca înainte sau la finalul misiunii va înceta?

Personajele

Adelaide Pyne este o tânără orfană şi reformatoare care poate citi în aure. Este o femeie care ştie ce vrea, inteligentă şi descurcăreaţă. Datorită darului ei paranormal, aceasta nu poate dormi cu nimeni în acelaşi pat, deoarece i-ar prelua energiile şi n-ar avea un somn odihnitor. La fel cum şi cearşafurile de pe pat, trebuie să fie neapărat din mătase, deoarece aceasta opreşte energiile din jur.

Mi-a plăcut la Adelaide faptul că era plină de bunătate, dorind să salveze, indiferent de mijloacele folosite, tinerele din casele de toleranţă. Dar celebrele raiduri la bordeluri au acelaşi punct comun şi, chiar dacă au fost un succes, de data asta, totul se va schimba. Aşa cum Griffin i-a dat foarte uşor de urmă, aşa o poate face şi altcineva.

„- Ştii, Winters, spuse impresionat Caleb, cred ca ţi-ai irosit talentul ca lord al crimei. Ai fi fost un excelent detectiv.
– Oare de ce, se întreba Griffin, în ultimul timp toată lumea crede că mi-am ales greşit cariera?”

Griffin Winters este, la fel ca şi Adelaide, orfan de părinţi şi are darul de a stăpâni energia umbrelor. Acesta este unul din descendenţii alchimistului Nicholas Winters, cunoscut şi ca Old Nick, cât şi unul din celebrii lorzi ce cutreieră lumea subterană din Londra. La vârsta de 36 de ani, exact când blestemul Winters ar lovi bărbaţii familiei, Griffin este total convins că el n-a scăpat, aşa cum au făcut-o tatăl şi bunicul său. Începe să aibă coşmaruri îngrozitoare, iar puterile sale o iau cam razna. Când instinctele sale îl atrag spre Adelaide, este sigur că tânăra e cea care l-ar putea salva.

Delbert, Jed şi Legget sunt prietenii lui Griffin, care este, totodată, şi şeful lor, în care el are încredere deplină. Deşi par nişte tipi care nu prevestesc nimic bun, au şi ei părţile lor bune. Aceştia, la fel ca şi Griffin, au trăit pe străzi şi de acolo, a început o nouă viaţă pentru cei patru.

Doamna Trevelyan este menajera Adelaidei de când aceasta s-a întors acasă. Este o doamnă de treabă şi foarte drăguţă. Aceasta este şi o foarte bună prietenă a menajerei Lucindei Jones. De aici şi apariţia femeii în casa lui Griffin, pentru a ajuta la vindecarea acestuia..

Nota mea: 4.5/5

nota 4.5

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.