Publicat în Recenzii

Regatul sufletelor (Ultima tămăduitoare #1) – Rena Barron


20201217_134319

Descriere

MAGIA ARE UN PREȚ… DACĂ EȘTI DISPUS SĂ-L PLĂTEȘTI

Născută într-o familie de tămăduitori puternici, Arrah tânjește să aibă și ea magie. Și totuși, Arrah dă întruna greș la vrăjile cu oase, nu reușește să-i invoce pe strămoși și nici nu poate vedea viitorul, iar ambițioasa ei mamă, cea mai puternică preoteasă a Regatului, o privește tot mai dezaprobator. Dar când copiii din oraș încep să dispară, Arrah este suficient de disperată să-l găsească pe făptaș cât să apeleze la un ritual periculos. Dacă nu are propria magie, va trebui să o cumpere – dându-și ani din viață.

Ce descoperă e și mai înspăimântător. Regele Demon, a cărui poftă nestăvilită de suflete aproape că a distrus lumea, dar care a fost înfrânt și întemnițat în cele din urmă de străvechii zei orisha, începe să se răzvrătească din nou. Singura speranță a lui Arrah de a-l opri este să-și sacrifice din ce în ce mai mulți ani din viață pentru a obține magie. Însă ar face orice ca să-i salveze pe oamenii pe care-i iubește, chiar dacă prețul pe care trebuie să-l plătească este mult prea mare.

Într-un roman de debut care-ți taie răsuflarea, inspirat de povești despre credințele voodoo și perfect pentru fanii seriei TREI COROANE ÎNTUNECATE de Kendare Blake și ai trilogiei GRISHA de Leigh Bardugo, Rena Barron făurește o poveste magică întunecată, despre o fată captivă între zei, monștri și intrigile propriei mame.

Gândurile mele

Numai când am văzut mențiunea referitoare la una din seriile mele preferate, Trei Coroane Întunecate, mi-am zis că nu trebuie să ratez acest roman. Mi-a plăcut mult lumea construită de autoare, fiecare scenă descrisă în parte, de parcă s-ar fi desprins singure dintre cuvinte și s-ar fi proiectat dinaintea ochilor mei, pe măsură ce paginile zburau una după alta. Pe alocuri însă, în primele câteva sute de pagini, am găsit-o ușor cam plictisitoare. Bine, poate că nu am folosit cuvântul potrivit pentru a descrie ce am simțit exact, însă ceea ce vreau să spun este că am înaintat greu cu lectura, chiar dacă, în același timp, povestea mă fascina. Abia după jumătate de carte, când acțiunea a ajuns mai alertă, am reușit să fiu mai intrigată de tot ce se întâmpla și să nu-i mai dau drumul din mâini până ce nu am ajuns la final.

„Magia nu e bună sau rea. Oamenii sunt cei din cauza cărora devine periculoasă.”

Moștenitoare a celor mai puternice triburi de tămăduitori (Aatiri și Mulani), Arrah așteaptă an după an ca magia să o binecuvânteze și pe ea. Cu toții au crezut că asta se va întâmpla încă din prima clipă, având în vedere descendența frumoasă de care fata se bucură, dar Heka o evită la fiecare sărbătoare a magiei și-i înzestrează mereu și mereu pe alții. Deși această situație nefericită, la care nu se gândea niciodată că o va lovi tocmai pe ea, i-a mai tăiat din elan, tânăra nu este pregătită să renunțe la visul ei și continuă să spere că va veni la ea în cele din urmă. 

Tatăl și bunica, căpetenia Mulani, o susțin, o ajută și o încurajează că fiecare lucru se întâmplă la momentul potrivit, că un tămăduitor este cu atât mai puternic, cu cât magia i se oferă mai aproape de vârsta de adult, la 16 ani, ultima șansă de a o căpăta în mod natural. Pe când mama ei, Arti, Mare Preotească și a treia putere din Regat, o tratează cu nepăsare, fiind dezamăgită de faptul că propria sa fiică nu este în stare să facă nici măcar un amărât de leac din plante și sânge.

924c084947eb3ccaadf930dde4899e8f

FOTO

„Cea mai mare forță a noastră nu stă în magie, ci în inimă, micuță preoteasă.”

În timp ce adolescenta se consumă din cauza magiei care nu o învăluie, nici în Regat lucrurile nu stau prea bine. Copiii încep să dispară unul câte unul, iar nimeni nu știe cine este făptașul și cum să facă să dea de el. Cunosc doar faptul că noaptea este momentul în care acționează, dar acesta pare de negăsit chiar și la acele ore târzii. Nici măcar tămăduitorii nu reușesc să-i dea de urmă, bănuind că vinovatul ar fi sub protecția antimagiei.

La aflarea veștii despre dispariția celui pe care-l considera fratele ei mai mic, Arrah simte pur și simplu că o ia razna. Astfel că nu mai stă nicio clipă pe gânduri și ia legătura cu acei vânzători ambulanți pe care-i privea întotdeauna de sus, atunci când trecea pe lângă ei prin piață. Acum e rândul lor să-i râdă în față și ea să accepte exact ce a oferit. Decizia pe care o ia este însă una periculoasă și fără cale de întoarcere. Chiar și așa, merge înainte și alege să dea ani din viață pentru câteva scântei de magie. Dar este oare pregătită pentru asta cu adevărat?

„Îmi mușc interiorul obrazului și las îndoiala să se încolăcească lângă speranță. Una îmi dă putere să merg mai departe, iar cealaltă îmi aduce aminte să nu renunț niciodată. ”

M-au bucurat legăturile puternice pe care adolescenta le are cu tatăl și bunica ei, acestea rămânând neschimbate pe tot parcursul cărții, în ciuda multelor decizii disperate luate de Arrah. Am adorat interacțiunea dintre ea și Rudjek, cel mai bun prieten, dar și fiul dușmanului mamei sale, chiar dacă acesta o va răni la un moment dat, fără să vrea. Totodată, i-am simpatizat și pe prietenii celor doi, care sunt mereu pregătiți să le sară în ajutor sau să-i ia peste picior.

Pe Aarti, cea care ar fi trebuit să fie mamă înainte de toate, am urât-o din primele clipe. Deși are motivele ei (pe care le aflăm până la finalul volumului) pentru care își tratează astfel fata și pe cei din jur, tot nu mi se pare o scuză bună încât să acționeze așa. În plus, dacă dorea neapărat ca Arrah să se străduiască mai mult, putea să-și facă timp pentru ea ca s-o ajute. Doar era propria sa fiică, nu cineva străin!

Bineînțeles că sunt și părți ale poveștii care m-au cam deranjat. Unele personaje ajung să fie rănite fizic, mai mult sau mai puțin, și să fie pe moarte, însă își revin neașteptat de repede după astfel de momente traumatizante și continuă ca și cum nimic grav nu s-a întâmplat, ceea ce mi se pare puțin exagerat chiar și pentru un fantasy. De asemenea, personajul lui Arrah m-a enervat mai bine de jumătate de carte. Vrea să le facă pe toate de una singură, deși nu are magia adevărată de partea ei și este jucată pe degete mai tot timpul. Dar ea se încăpățânează să încerce să fie bine, ceea ce am admirat la ea, și indiferent dacă acționează sau nu, lucrurile ajung oricum în același punct nedorit.

Printre legende demult apuse, transmise doar pe jumătate, și zei străvechi care mișună prin lume, luând chipurile oamenilor, printre triburi cu tradiții și demoni care pândesc renașterea, printre scântei de magie ce sar din vârful degetelor și antimagie ce le taie calea, se ridică o tânără a cărui destin va fi mai mult decât lipsa a ceva ce își dorește cu ardoare, o tânără care ar putea fi ultima speranță a poporului ei.

Nota mea: 4/5

nota-4

Mulțumesc Editurii Corint pentru lectura oferită! Cartea o puteți găsi aici sau în librăriile online partenere. Spor la citit! 🙂

Editura Corint

langit-merah.regular

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.