Publicat în Recenzii

Crepuscul – Raluca Butnariu


20200828_191432-01

Descriere

Asgard. Tarâmul zeilor nemuritori.

Zei mari, născuți din miezul creator al universului, meniți să stăpânească lumi nenumărate, și zei mai mici, la fel de lacomi și doritori de putere. Zeii cei mici râvneau și ei să stăpânească lumi, însă acest lucru nu le era îngăduit. Răscoala lor a fost inevitabilă. La fel și înfrângerea. Au fost blestemați, transformați în demoni și trimiși printr-un portal în cel mai îndepărtat bastion al universului: Pământul. Însă portalul nu a putut fi sigilat atât de lesne și zeii cei mari se temeau de un nou atac din partea celor exilați, căci demonii puteau răni cumplit un nemuritor. Așa că au spart Piatra-Trecerii în trei și-au dat câte un fragment spre păstrare unor vrăjitoare cu puteri deosebite. Și fiecare dintre cele trei Păstrătoare a jurat să apere cu propria-i viață ceea ce i-a fost lăsat în grijă.

Atâta vreme cât pietrele rămâneau separate, portalul avea să rămână închis și Asgardul – Cetatea celor de nebiruit – avea să-și cearnă timpul în tihnă și siguranță. Cel puțin așa sorocea Profeția…

Demonii s-au amestecat printre oameni, apoi seminția lor a început treptat să se stingă. Însă răul nu a dispărut complet, ci s-a retras tăcut în măruntaiele pământului, ticluindu-și cu răbdare, în întuneric, cumplita-i răzbunare. Anii care s-au scurs au fost socotiți în veacuri și mai apoi în milenii. Iar momentul Profeției se apropia…

Vor reuși cei proscriși să-și răzbune prea lungul exil și să dobândească ceea ce râvniseră încă de la început? Vor reuși oamenii să le țină piept unor creaturi însetate de putere, sânge și răzbunare, cu atât mai mult cu cât soarta lor atârnă de alegerea unui demon și cea a unei Păstrătoare, pe jumătate zeiță, pe jumătate muritoare?

Gândurile mele

Voiam să citesc Crepuscul încă de când a apărut, dar cum lecturile numeroase și necitite din bibliotecă strigau disperate că le ignor, am tot amânat-o. Numai bine că am ajuns să o citesc datorită unei provocări de pe unul din grupurile literare pe care le urmăresc cu drag, altfel ar mai fi durat ceva vreme până i-aș fi acordat atenția cuvenită. Scrierile autoarei m-au captivat din clipa în care am descoperit romanele sale historical romance în urmă cu ceva ani, așa că era cazul să încerc și ceva fantasy de la ea, pentru a vedea dacă voi fi la fel de ușor de cucerit de povestea căreia i-a dat viață. Și adevărul este că… am căzut în capcană de la primul cuvânt.

Romanul se învârte în jurul luptei dintre Zeii cei mari și demonii izgoniți pe pământ, deoarece au îndrăznit să se revolte, dorind să conducă ei Asgard-ul. Pentru ca aceștia să nu mai revină în lumea lor, poarta de legătură dintre omenire și tărâmul nemuritorilor a fost închisă. Piatra care făcea posibilă trecerea liberă a fost apoi împărțită în trei și fiecare fragment a fost trimis unei Păstrătoare, fiică născută din zeu și muritor. Însă, odată cu trecerea timpului, ura a tot crescut și demonii și-au recăpătat forțele. A venit momentul ca ei să se răzbune și să revină acolo unde le este locul.

„Nu există curaj fără frică.”

Jumătate muritoare și jumătate zeitate, moștenitoare a Regelui Jerod și a Zeiței Neyra, Leah este ultima Păstrătoare care a rămas în viață, celelalte două găsindu-și deja sfârșitul în ghearele ascuțite ale demonilor nemiloși. Salvarea omenirii atârnă acum doar pe umerii ei, o greutate mult prea mare pentru o singură persoană. Este nevoită să lupte până la ultima suflare pentru a păstra pacea și echilibrul în lume, iar viziunile premonitorii pe care le are, nu fac decât să o îndârjească și mai tare împotriva răului ce stă ascuns, așteptând momentul să lovească.

Din păcate, demonii par să fie mai periculoși și mai cruzi ca niciodată. Au trimis pe unul de-al lor care să aibă „grijă” de Leah și grupuri de iscoade care să se ocupe de eliminarea rasei umane. Saul, cel însărcinat să o urmărească pe fată, se întâmplă să fie chiar fiul lui Nemeth, Regele Nemesingienilor (demonilor), astfel că vrăjitoarei noastre nu-i va fi prea ușor să scape de acest demon care se dovedește a fi mai puternic decât a sperat.

„- O vreau pe ea, rosti demonul pe un ton scăzut, privind-o pe fată cu ochi strălucitori și lacomi. Vreau să mi-o dați pe această Păstrătoare, să-mi aparțină mie pentru tot restul vieții ei.”

Anne Stokes-tile

M-am bucurat la maxim de schimbul de replici dintre protagoniști, de înțepăturile și tonul lor mușcător, dar și de momentele pline de emoții dintre ei. Cei doi s-au subestimat unul pe celălalt încă de când s-au cunoscut și nu s-au oprit pe tot parcursul cărții, ci au continuat să se calce pe nervi până spre final. Lipsa de încredere dintre ei a fost de înțeles, având în vedere ura și diferențele dintre rasele din care fac parte. Ea nu știa să mintă mai deloc, iar el stăpânea foarte bine această artă. Când părea că ar exista o cât de mică înțelegere între cei doi, ceva zdruncina situația și, inevitabil, apăreau îndoielile de partea amândurora.

Nu de multe ori, m-am trezit chiar eu în locul Leaei, privindu-l pe Saul cu mare neîncredere. Pentru că, deși ceva inexplicabil îl atrăgea spre ea și era încercat mai mereu de sentimentul de a o proteja, gândurile lui ne erau dezvăluite doar puțin câte puțin. Iar acest lucru s-a remarcat mai mult în ultimele capitole ale romanului, atunci când, cu lacrimile în ochi, am simțit că vreau să dau cu demonul acesta arogant de toți copacii din Pădurea Meer.

„- Rămâi în viață, bine? îi ceru el, privind-o încordat și răvășit. Tu ești speranța noastră…”

M-am lăsat efectiv vrăjită de locurile magice descrise de autoare, locuri pe care aproape că le-am vizualizat în propria minte, de parcă eram și eu acolo prezentă, bucurându-mă de natura însuflețită care mă înconjura. Creaturile pe care le-a readus la viață le-am găsit fascinante, în special cei doi gardieni ai Păstrătoarei și locuitoarele Pădurii Meer, iar legătura irezistibilă dintre semizeiță și demon, două personaje lovite de un destin mai presus de ei, m-a ținut lipită de carte până când am dat și ultima pagină.

Nota mea: 5/5

nota-5

langit-merah.regular

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.