Publicat în Ce am citit/Wrap-up

Wrap-up #18 | noiembrie 2019


Încă puțin și ne apropiem de finalul anului trecut. Mai durează ceva până când o să revin la zi cu această rubrică, așa că până atunci, vă prezint lecturile care m-au însoțit pe parcursul lunii noiembrie. ^^

pe-strada-india-3392-2

Pe strada India (Pe strada Dublin #4) – Samantha Young

4.5/5

”Cred că mai mult decât orice eram furioasă. Nu doar pentru ceea ce-mi făcuse Marco atunci când mă părăsise, ci pentru ceea ce-mi provoca reapariția lui. Mă simțisem pierdută multă vreme după ce el plecase. Îmi trebuise ceva timp să-mi regăsesc tăria și independența.”

Personajele principale ale străzii India sunt Hannah Nichols, sora mai mică a lui Braden și Ellie care acum a crescut, și Marco D’Alessandro. Cei doi se cunoșteau de pe vremea liceului, când Marco a sărit în apărarea fetei și a scăpat-o de niște tipi care s-au luat de ea. Din acel moment, acesta a devenit eroul tinerei adolescente, sentimentele ei evoluând în cele din urmă și ajungând să-l iubească. Lucrurile nu au luat turnura așteptată și legătura lor s-a întrerupt brusc, marcându-i pe fiecare în parte și spulberându-le speranțele pentru viitor.

La cinci ani după ce Marco a părăsit orașul, aceștia se reîntâlnesc și, de data asta, Hannah este cea care îl ține la distanță pe el, deși i-a dus dorul în fiecare zi. A suferit mult în acea perioadă și nu mai vrea să treacă vreodată printr-o astfel de situație urâtă, care a afectat-o atât emoțional, cât și fizic. Doar că nu reușește să facă ceea ce și-a propus, deoarece Marco pare dispus să reia legătura cu ea și să-i demonstreze că mereu a iubit-o și că încă o face, chiar dacă a fugit atunci, fără să-i spună de ce.

Ușor-ușor, Hannah e dispusă să-l lase să revină în viața ei, dar tot nu e pregătită să-i spună ce s-a întâmplat după ce el a plecat. Se contrazice singură prin fapte și vorbe că nu mai simte nimic pentru el, când adevărul e altul. Vrea să afle de ce bărbatul a părăsit-o și nu a mai dat niciun semn de viață, mai ales că era deja întors în oraș cu mult înainte ca ei doi să se revadă, dar atunci când descoperă că acesta are un fiu, simte cum îi cade cerul în cap, iar trecutul revine în forță, amintindu-i ce a pierdut.

Personal, dintre toate cărțile seriei, cred că aceasta a fost cea mai emoționantă. Mi-a părut rău pentru ce a trebuit să îndure Hannah și m-am bucurat că a avut familia aproape în acele momente pentru a-și reveni, deși tatăl ei era singurul care știa întreg adevărul.

1

Ecouri din Strada Scoția (Pe strada Dublin #5) – Samantha Young

5/5

„- Mama, tata și Amanda… mi-au spus că e vina mea, că toți credeți că e vina mea. Mi-au zis că nu mă vor ierta niciodată. Am crezut că e mai bine… să plec. Pentru toată lumea.”

În acest volum ne reîntâlnim cu fratele mai mic al lui Jo, Cole Walker, într-o postură la care nu mă așteptasem atunci când am dat peste adolescentul talentat la desen care se afla Pe strada Londra. Tipa care-l va ține pe jar și care va ajunge să lucreze în același loc ca el, un studio de tatuaje, este Shanon MacLeod, o tânără care s-a tot fript din cauza tipilor sexy și tatuați. Nu se poate abține să nu-l considere pe Cole ca fiind făcut din același aluat în momentul în care fac cunoștință.

Chiar dacă Cole al nostru este în general o fire deschisă și prietenoasă, asta nu-l taie de pe lista neagră a femeii. Crede în continuare că acesta îi va aduce numai necazuri, deși aude numai cuvinte de laudă la adresa lui din partea prietenilor și a celor dragi. Încercând să lase toate prejudecățile la o parte, gândurile lui Shannon în privința bărbatului se schimbă în mai bine și își dă seama că el nu este așa cum l-a catalogat ea în prima clipă.

Începe să simtă mai mult decât atracția instantă care o încolțește mereu în preajma lui, iar faptul că Walker este cel care o ține la distanță acum, n-o face să dea înapoi. În cele din urmă ajung să fie împreună, dar obstacolele sunt tot acolo. Familia ei consideră că face numai alegeri proaste în materie de bărbați și că nu e în stare să aibă o relație normală cu aceștia. Pe lângă asta, ai ei o urăsc și pentru ceea ce s-a întâmplat cu fratele ei mai mare atunci când una din legăturile sale s-a sfârșit rău. Astfel că se simte inutilă, nesigură pe ea și e convinsă că va da greș și cu Cole, oricât încearcă acesta să-i spună și să-i arate că vor fi bine.

Un volum presărat cu temeri și nesiguranțe, obsesii și secrete, în care două suflete sunt menite să se întâlnească pentru a se vindeca reciproc de rănile trecutului. Nu lipsește sentimentul de apartenență generat de familia dragă a lui Cole, a cărei unitate s-a menținut încă din prima carte a seriei și care s-a mărit cu fiecare cuplu nou format care s-a alăturat ei. De asemenea, stilul inconfundabil al autoarei te face să trăiești în rând cu personajele sale fiecare poveste pe care ți-o oferă.

3

Clar de lună pe strada Nightingale (Pe strada Dublin #6) – Samantha Young

5/5

„- … o greșeală, am completat. Așa este. Totul a fost o greșeală. Am mai lăsat o persoană în sufletul meu, care nu m-a putut iubi.”

Ultima carte ni-i aduce în prim plan pe fratele lui Shannon, Logan MacLeod, și pe vecina lui, Grace Farquhar, doi încăpățânați care se potrivesc de minune în peisaj. La început, lucrurile nu stau prea bine între ei. Femeia este deranjată de „petrecerile” pe care vecinul ei le dă și de nopțile înflăcărate a căror ecou răsună în micul ei apartament, așa că nu se sfiește să i le arunce în față atunci când se întâlnesc.

După ce a stat doi ani în închisoare pentru că a ales să-și apere sora, Logan e nevoit s-o ia de la început. Astfel că, ajutat de noii prieteni ai lui Shannon, reușește să se angajeze și să capete o locuință doar a sa. Liber să facă ce dorește acum, neinteresat de legături pe termen lung, ci de aventuri de o noapte și de alcoolul ce-l dă pe gât, dorind doar să uite ultimii ani, nu-l deranjează deloc faptul că-și zăpăcește vecina de alături de fiecare dată când prinde ocazia. Dar când lucrurile se întorc împotriva lui și el pare acum cel zăpăcit de prezența lui Grace, ceva se schimbă în el.

Odată cu apariția unei fiice adolescente de care habar nu avea și care avea nevoie de el, începe să simtă că pierde și mai mult controlul asupra propriei vieți. Chiar și așa, este hotărât să păstreze ambele prezențe feminine ce i-au tăiat calea într-un moment în care nu mai spera la o familie a lui. Pentru că a pierdut ani întregi din viața fetei sale, vrea să fie un tată bun pentru cei care vor urma, iar pe femeia care l-a susținut, în ciuda certurilor dintre ei, vrea să o țină în brațe pentru mai mult de o noapte. Dar ele vor dori oare să rămână?

Un final minunat pentru o serie minunată! Am simțit fiecare emoție din plin, m-am amuzat și m-am enervat la schimbul de replici dintre personaje, m-am întristat la lucrurile urâte prin care au fost nevoiți să treacă și m-am bucurat când totul părea să ducă acolo unde își doreau cu toții. Și, nu în ultimul rând, m-am reîntâlnit în epilog cu fiecare cuplu în parte și am aflat ce gânduri năstrușnice le mai trec prin cap, acum că sunt cu toții așezați la casele lor, înconjurați de copii, de dragoste și de propria fericire.

1111

Zece feluri de a fi adorată (Love by numbers #2) – Sarah MacLean

5/5

„El o privi și zâmbi apreciativ. În după-amiaza aceasta, părea mai frumoasă că niciodată. Se gândi îndelung la asta, apoi își dădu seama că era adevărat. Nu era nimic șovăitor la felul cum se mișca, nimic care să indice că era agitată sau că ezita cu privire la ce urma să se întâmple. În schimb, pășea cu o grație tăcută, hotărâtă, pregătită pentru orice.”

Dornic de a lua o pauză de la înalta societate, mai degrabă de la doamnele și domnițele care îl vânează pentru a-l prinde în mreje din cauza unui articol de revistă pe tema cuceririi unui domn eligibil, Nicholas St. John acceptă să plece în căutarea surorii mai mici a prietenului său din copilărie. Nu are de unde să știe că revista a ajuns chiar și pe domeniile mai puțin cunoscute ale Angliei, după cum va descoperi mai târziu, și că, până la urmă, nu va scăpa de ceea ce a fugit. Hotărât s-o găsească pe tânăra Georgiana, o femeie cu totul remarcabilă îi taie calea, iar acest contrast de forță și vulnerabilitate amenință să-i dărâme zidul pe care l-a ridicat în jurul lui pentru a se apăra de trecut și de femei.

În pragul sărăciei generate de tatăl nepăsător, Lady Isabel Townsend încearcă să mențină moștenirea fratelui ei pe linia de plutire, transformând propriul cămin într-o casă de ajutorare a femeilor care au nevoie să se pună pe picioare și nu au unde să stea, care au fost izgonite de familie sau care vor să se ascundă de cineva anume. Printre femeile aflate în grija sa, este și Georgiana care purta un copil și dorea anonimat, departe de Londra și de fratele ce ținea la bunul renume al familiei. Însă, odată cu apariția acestei tinere, la scurtă vreme se trezește cu un musafir nepoftit care o căuta pe fată. Având nevoie de ajutor pentru a le asigura bunăstarea femeilor din casă, se folosește ea însăși de articolul cu pricina pentru a pune mâna pe Nicholas.

M-am îndrăgostit de stilul autoarei de la prima carte citită și am căutat mereu să am fiecare scriere de-a ei. Îmi place cum echilibrează dialogurile spumoase și ironice cu descrierile deloc plictisitoare și momentele de tandrețe în doi cu situațiile neprevăzute la care se supun unul pe altul. Iar personajele sale mi se par frumos conturate, cu personalități puternice și foarte încăpățânate, întotdeauna acolo pentru cei dragi.

aaaaa

Jurnalul unui adolescent timid – Stephen Chbosky

3/5

„Charlie, we accept the love we think we deserve.”

Aveam cartea de mai multă vreme în bibliotecă și cred că ar fi trebuit să o citesc de cum am pus mâna pe ea, ca să mă pot bucura mai mult de lectură. Nu prea am reușit să mă lipesc de personajul central al poveștii și să empatizez cu el într-o etapă a vieții asupra căreia se simțea cam nesigur. Acel moment pe care orice adolescent îl așteaptă cu nerăbdare și cu o ușoară teamă: primul an de liceu.

Structurată sub forma unor scrisori, îl cunoaștem pe tânărul Charlie care își așterne pe hârtie propriile gânduri și ceea ce simte față de viața de adolescent și, în general, față de viață. Toate acestea i le transmite unui prieten imaginar care ar putea fi oricare cititor care vrea să-i descopere povestea și care ar putea să încerce să-l înțeleagă. Ne vorbește despre cum reușește să-și facă primii prieteni, deși este mai mult genul de puști care preferă să stea și să privească de pe margine, despre prima pasiune pe care o face pentru buna lui prietenă și despre problemele pe care le are și dorește să le depășească.

eeeeeeeeeeeeee

Jocul de-a v-ați ascunselea – Em Madara

5/5

Recenzie.

„- Nu trebuie să ceri voie să trăiești!”

Jocul de-a v-ați ascunselea îți arată realitatea pe care, uneori, nu vrem s-o mai recunoaștem ca fiind a noastră. Preferăm să lăsăm lucrurile să stagneze așa cum sunt, să adunăm straturi peste straturi, fără să mai încercăm să depunem vreun efort pentru a reveni la cei ce eram odinioară. Respectăm cu strictețe regulile jocului și ne pierdem în monotonia de zi cu zi, renunțăm să mai visăm, lăsând viața să treacă pe lângă noi fără nicio satisfacție personală. Nu mai suntem dispuși să riscăm și să ridicăm miza, de teamă să nu pierdem și mai mult decât avem.

Pe când Jo-Jo încearcă să-și câștige independența și să se sustragă de sub controlul strict al părinților, Ada și Anton se luptă cu o posibilă ruptură de relație ce pare să nu mai aibă niciun viitor. O lectură care te îndeamnă să te oprești chiar acum din drumul ăla care nu te duce nicăieri și să pleci în căutarea ta, a acelui tu interior pe care ai ajuns să-l ascunzi atât de bine de lume.

small-3114-5b9951ea49c08

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.