Publicat în Recomandări

De trei ori poezie


Când eram mai mică, erau momente când nu mă înțelegeam cu poezia și o ocoleam de fiecare dată, preferând în schimb poveștile și basmele. Deși în liceu mi-am ales ca profil științele naturale, asta nu m-a scăpat de orele de română care însemnau mai mult literatură. Eu eram adepta gramaticii în generală și așteptam nerăbdătoare doar partea aceasta a limbii române, iar când a venit bac-ul și m-am lovit tot de poezie, deja nu o mai suportam și nu mai voiam să aud de ea pentru tot restul vieții mele. Atât de tare m-a marcat! :))

Ceva s-a schimbat între timp și am revenit asupra ei. Am început prin a scrie propriile versuri (găsiți câteva poezii de-ale mele în categoria Cuvinte), dar asta nu înseamnă că devenisem fană a poeziei peste noapte. Chiar dacă am încercat să creez în acest sens, am început să o citesc din nou abia mai târziu.

Astăzi vreau să vă prezint trei cărți distincte, scrise de trei autoare române contemporane pe care le urmăresc cu drag. Pe toate trei le-am citit anul acesta și abia de suntem la jumătatea lui. Cred că niciodată nu am fost atât de încântată de faptul că am citit atâtea versuri într-un timp atât de scurt. De asemenea, să nu vă așteptați să vorbesc prea mult despre fiecare, deoarece doar atât am reușit să scot din mine. :))

20200608_131111

“Te-am iubit de la distanță,
te-am cântat în felul meu,
m-am bucurat să te revăd.” – Dunărea

„Iubesc tot ce există pe lume.
Nu știu să urăsc. Iubesc.” – Iubesc

Prima carte pe care am citit-o a fost Drumuri și doruri de Marina Costa, care este totodată și primul volum de poezie al autoarei (sper că nu și ultimul!). Divizat în două părți, acesta ne aruncă pe un drum pavat cu versuri albe, profunde și nostalgice, care ne trec prin toate emoțiile și dorurile care-l împrejmuiesc în timp și spațiu.

Drumurile accentuează pasiunea autoarei pentru istorie și nesfârșita întindere albastră, pasiune pe care o regăsim în fiecare scriere de-a sa, frumos inserată în cărțile captivante pe care le creează. Ne plimbăm prin locurile dragi inimii sale de care își aduce aminte cu emoție și suntem părtași la frumusețea lor și la poveștile feerice ce le oglindesc. Ne întoarcem în timp, descoperim comori cu iz de magie, visăm la aventuri pe mare și ajungem să ne vedem propria țară într-o altă lumină.

Cea de-a doua parte, dorurile, ne lasă să aruncăm un ochi în viața personală a autoarei și să privim la clipele care au trecut și de care-i este dor, la clipele care încă mai sunt și vor urma. Simțim din plin iubirea Marinei pentru familie, pentru prieteni și pentru cel în ai cărui ochi a găsit viitorul lor comun. Simțim iubirea pentru mare și natură, pentru tot și toate lucrurile care o înconjoară.

20200608_131357

„De câte ori închid ochii, / Imaginea ta mă necăjește / și fiecare zâmbet / pe care mi-l oferi / e periculos.” Momente

„Întorc Clepsidra pentru ultima dată,
Mă întreb ce va fi și ce va rămâne.
Cuget să aleg cu inima curată,
Răspund azi, nu mai amân pe mâine.”
– Eternitate

A doua carte care a venit la rând și pe care îmi doream să o citesc încă de când a apărut a fost Dintr-o suflare de Vero Budea. Cu ajutorul cuvintelor, autoarea transpune povești de viață, colorate sau în nuanțe de gri, a sa proprie sau a celor din jur, prin versurile ei simple, cu sau fără rimă, care lovesc exact acolo unde are nevoie. 

De o reală sinceritate, unele dintre poeziile sale transmit stări și emoții care, raportate la momentul actual, pot fi interpretate de fiecare cititor așa cum simte și prin prisma a ceea ce gândește cu privire la lumea în care trăiește. În funcție de ceea ce înțelege, e alegerea lui ce va dori să facă mai departe: un pas înainte sau unul înapoi.

De asemenea, și în acest volum există două părți distincte: prima este dedicată doar condeiului autoarei, experiențelor pe care le-a acumulat peste timp și care au marcat-o, iar cea de-a doua este scrisă în paralel cu un altul, ambii autori duelându-se prin poezie și creând propria versiune pentru o temă comună, lucru ce l-am găsit interesant, deoarece nu l-am mai întâlnit până acum în volumele citite de mine.

20200608_131643

„M-am pierdut de mine / Oare ce mă fac? / Cum să îmi vorbesc / Când eu vreau să tac?” – Oare… mă voi găsi?

„Îmi merit pantalonii / Cu vârf și îndesat, / Sufăr ca o femeie, / Mă lupt ca un bărbat.” – Îmi merit pantalonii

Cea de-a treia carte de poezie pe care am citit-o este semnată de Nicoleta Tudor, Dincolo de nori. Știam cât de minunat scrie autoarea, deoarece îi urmăream fiecare poezie pe care o posta pe pagina personală. După ce am terminat cartea, mai voiam. Mi s-a părut mult prea puțin ceea ce am primit, așa că îmi doream să nu se mai termine. Dar noroc că avem o altă carte pe care să punem mâna – Tăcerea frunzei.

Poeziile sale sunt scrise din suflet pentru suflet și trezesc emoții profunde în cititor. Versurile autoarei curg ușor, au o muzicalitate aparte și îți induc o doză binevenită de pozitivitate și visare. Te îndeamnă să nu-ți pierzi speranța, chiar dacă te lovești uneori de greu, și, deși ai impresia că nu o să mai vezi luminița de la capătul tunelului, să continui să crezi că totul se va rezolva în cele din urmă.

Dincolo de nori e despre iubirea în toate formele ei. E despre optimism, bunătate și acceptare. Dar și despre tristețe, întrebări existențiale și o lume mai presus de noi. E despre frumosul care poate exista chiar și în cel mai urât colț din mintea ta.

***

Poeziile celor trei autoare sunt minunate, pline de emoții și de o sensibilitate care te atinge direct în suflet, mai ales dacă se întâmplă să le citești, fără să vrei, în anumite momente care se leagă de context. Recomand fiecare carte în parte pentru viziunile unice față de același numitor comun: viața și tot ce există pe lângă ea.


Voi ați citit vreun volum din cele citite de mine? Ce alte cărți de poezii scrise de autori contemporani îmi recomandați? ^^

langit-merah.regular

 

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

3 gânduri despre „De trei ori poezie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.