Publicat în Recenzii

Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți (vol.1) – Holly Jackson


20200421_135631

Descriere

Toți locuitorii din Little Kilton știu povestea.

Frumoasă și populară printre colegii de liceu, Andie Bell a fost ucisă de iubitul ei, Sal Singh, care, mai apoi, cuprins de remușcări, și-a luat viața. Cinci ani mai târziu, tragedia încă îi bântuie pe locuitorii liniștitului orășel britanic. Prietena din copilărie a presupusului criminal, Pip, nu poate scăpa de sentimentul obsedant că lucrurile nu s-au petrecut chiar așa cum vorbește lumea. Adolescenta se transformă într-un veritabil detectiv particular și încearcă să afle adevărul. Perseverentă și atentă la detalii, Pip ajunge să descopere o serie de secrete întunecate care demonstrează fără putință de tăgadă că Sal a fost învinuit pe nedrept. Cineva însă nu e deloc încântat de întorsătura pe care au luat-o lucrurile, iar viața lui Pip este în pericol.

Gândurile mele

„- Da, pari tipul de persoană serioasă
Probabil că Ravi era chinuit de o senzație cruntă de mâncărime pe ceafă. Sau poate că ceafa iritată a lui Ravi Singh era echivalentul informațiilor inutile ale lui Pip: armură și scuturi atunci când cavalerul dinăuntru se simțea jenat.
– Sunt irațional de serioasă, a zâmbit Pip, întinzându-i caserola. Și am făcut brioșe.
– Brioșe în chip de mită?
– Așa scrie în rețetă, da.
Ravi a schițat ceva, dar nu era chiar un zâmbet. Abia atunci și-a dat ea seama cât de grea trebuie să îi fie viața în acest oraș, spectrul fratelui decedat reflectându-se asupra lui. Fără îndoială, îi era greu să zâmbească.”

Am citit-o pe nerăsuflate! A fost de parcă stăteam chiar lângă Pippa „Pip” Fitz-Amobi și luam parte la proiectul ei de școală, căutând neîncetat fiecare piesă de puzzle lipsă dintr-un eveniment tragic petrecut cu ani în urmă. Pe măsură ce le puneam cap la cap pe toate, știam amândouă că vor exista consecințe și oameni dragi răniți, însă dreptatea și posibilitatea de a dovedi ceva ce părea nelalocul lui erau și mai vitale.

Așa cum ne dezvăluie și descrierea cărții, povestea sfâșietoare ce a lovit întregul oraș Little Kilton se află pe buzele tuturor: în urmă cu cinci ani, două vieți tinere au părăsit mult prea devreme acest pământ. Se spune că adolescenta Andie Bell a fost ucisă de iubitul ei de origine indiană, Sal Singh, care mai apoi s-a sinucis din cauza regretelor. Totuși, cineva nu vrea să creadă că așa s-au petrecut lucrurile. Pip este de părere că Sal este nevinovat. Eroul ei era bunătatea întruchipată și nu ar fi putut săvârși o asemenea faptă de neiertat, așa că se folosește de proiectul pentru ultimul an de liceu ca scuză pentru ancheta pe care vrea s-o înceapă.

„- Un idiot ți-a spus asta, a zis el. Tu nu ești doar cineva. Tu ești afurisita de Pippa Fitz-Amobi, a zâmbit el și a fost cel mai trist lucru pe care ea îl văzuse vreodată. Și nu cred că în lumea asta mai e cineva care să semene cu tine. Adică râzi la glumele mele, așa că trebuie să fie ceva în neregulă cu tine.” 

Caută toate informațiile și articolele care au apărut în ziare și pe internet la acea vreme, se gândește pe cine să intervieveze și își pune astfel la punct un plan pe care să-l urmeze, încercând să respecte totodată cerințele profesoarei care a avertizat-o să nu întindă prea mult coarda cu acest subiect încă sensibil. Demarând ancheta, fata ia legătura cu Biroul de Persoane Dispărute, cu Stanley Forbes, jurnalistul care a scris despre crimă atribuindu-i în nenumărate rânduri titulatura de „ucigaș” lui Sal, cu Rami Singh, fratele mai mic al băiatului, cu Becca Bell, sora mai mică a lui Andie, cu prietenii celor doi adolescenți morți și cu alte persoane care au avut legătură într-un fel sau altul cu aceștia.

Pe măsură ce proiectul avansează, tot mai multe secrete ies la iveală și conduc la diverși presupuși vinovați. Lista cu suspecți se măreste de la o zi la alta, iar fiecare dintre ei pare să aibă un motiv serios pentru a ajunge la crimă. De ce a fost ucisă Andie Bell și de ce totul a căzut pe umerii lui Sal Singh? Două întrebări fără răspuns care continuă să nu-i dea pace sergentului Pippa și celor care ajung să-i urmărească povestea cu sufletul la gură.

„Se uitau în jos, împreună, la grămada de foi de pe mochetă.
– Nu este deloc prietenos cu mediul înconjurător, a zis Ravi, însă mereu am vrut să fac un panou al crimei.
– Și eu, a zis Pip. Și sunt bine pregătită, precum o papetărie.
Din sertarele biroului a scos un recipient cu piuneze colorate și un ghem de sfoară roșie.
– Și se întâmplă să ai și sfoară roșie la îndemână? a întrebat Ravi.
– Am sfoară de orice culoare.
– Bineînțeles că ai.”
 

Bineînțeles că nu este ușor să pornești într-o vânătoare de indicii și să speri că o să capeți premiul cel mare la final. La început, ești entuziasmat și abia aștepți să găsești ceea ce cauți, însă atunci când situația își pierde culorile, iar amenințările curg și cei apropiați par să fie suspecții principali, parcă ai vrea să faci un pas înapoi. Nu vrei să sufere nimeni din cauza proiectului tău. Dar ești oare pregătit să renunți la toată munca depusă? Sau mergi înainte pentru a dovedi tuturor cât de mult s-au înșelat?

Mi-a plăcut faptul că o puștoaică a reușit să dea peste niște indicii importante, ce poliției i-au scăpat în acele momente, și că a încercat să afle orice ar fi putut-o ajuta în anchetă, deși s-a pus în niște situații necaracteristice ei și și-a riscat propria viață pentru asta. Modul în care tânăra Pip și prietenul ei, Ravi, încep să deslușească aceste ițe încurcate pentru a descoperi adevărul despre fratele băiatului nu mi s-a părut deloc forțat. A părut real totul. Am fost ținută în suspans, am simțit teamă pentru Pip și cei dragi ei, m-am amuzat la replicile schimbate între ea și Ravi și m-au emoționat și întristat rău unele momente.

„Nici măcar nu mai știu ce e corect, totul e atât de tulbure! Nu mai sunt sigură dacă încă sunt fata bună care mă credeam odată a fi. Persoana aia s-a pierdut cumva pe drum.”

De asemenea, am găsit interesante paginile de jurnal pentru proiect care au fost inserate în carte printre capitole: interviurile transcrise ale persoanelor care au acceptat să-i vorbească și ceea ce simțea Pip în legătură cu tot ce afla despre crimă. Adolescenta și-a notat fiecare idee în parte, gândindu-se la toate scenariile posibile și imposibile pentru cum s-au petrecut lucrurile. Și-a dat toată silința să nu rateze nimic și să fie atentă la orice detaliu care putea să o conducă la adevăratul făptaș, iar cu ajutorul primit de la Ravi și cu încrederea lui în ea a reușit să ajungă mai departe decât și-a propus, neștiind ce avea să găsească când totul s-ar fi terminat.

Chiar a fost o detectivă pe cinste Pippa noastră. Acum pot să respir liniștită și să aștept cuminte o nouă aventură alături de ea. Sper să rămână și Ravi prin preajmă. Trebuie să-i țină cineva spatele fetei atunci când lucrurile se complică. ^^

Nota mea: 5/5

nota 5

Mulțumesc Editurii Corint pentru lectura oferită! Cartea o puteți găsi aici sau în librăriile online partenere. Spor la citit! 🙂Editura Corint

langit-merah.regular

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

3 gânduri despre „Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți (vol.1) – Holly Jackson

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.