Publicat în Recenzii

Pribegii mărilor – Marina Costa


20190707_160657

Descriere

„… Acum, după sute de ani, există dovezi care atestă faptul că vikingii au ajuns în Golful Mexic. Cronicile aztece, care menționează lupta lui Quetzalcoatl cu Tezcatlipoca și cu Xolotl, precum și cele care consemnează, la jumătatea secolului al XI-lea, un conducător toltec numit Huemac, care a fost înfrânt de dușmani, pot fi privite puțin altfel ca urmare a lecturii documentelor pe care le-am avut în față. Legenda lui Quetzalcoatl, Kukulkan? O căpetenie a vikingilor, destinat să intre în legendă, așa cum este cântată debarcarea pribegilor mării de către triburile din zona Veracruz – poate chiar totonacii despre care povestește cronica… Aceasta, din nefericire, n-o voi putea ști eu, ci aceia care vor avea norocul să descopere mormântul lui Sigurd, dacă există… Sper totuși că voi afla cândva ce s-a mai întâmplat cu pribegii mărilor și căpetenia lor, neînfricatul Sigurd, civilizatorul…”

***

Mulțumesc autoarei pentru frumoasa lectură! 🙂


Gândurile mele

Răpită din lăcașul sfânt, alături de alte fete apropiate de vârsta ei, tânăra aromână Marina Kateriniotissa se trezește că dă piept în piept cu vikingii, normanzi ce se ocupau cu jaful pe mare, așa-numitul „seceriș”. Deși pericolul planează asupra lor, iar isteria acapară sufletele temătoare, în nicio clipă nu pare speriată de învălmășeala creată și nici nu încearcă să se împotrivească inevitabilului, acceptându-și resemnată destinul. Cumva și-a dorit ca ceva să le oprească pe măicuțe din a o obliga să se călugărească până la capăt, iar ocazia s-a ivit, chiar dacă nu așa cum a sperat ea.

Conștientă totuși că s-ar putea să nu aibă parte chiar de o viață ușoară printre atâția bărbați singuri și periculoși, fata își are salvarea în persoana lui Rholf Jarl, căpitanul corabiei, împreună cu alte trei tinere (Loretta, Carmela și Graziana). Acesta dorea câteva fete îndemânatice la țesut, pentru a se putea ocupa personal de zestrea surorii sale (Astrid) care urma să se căsătorească în curând.

„Un schimb de priviri senine și două zâmbete prietenești au pecetluit pactul nostru de alianță – de parcă ar fi fost nevoie de aceste promisiuni.”

69d8fce5105b9561fdad8355972574db.jpg

În timpul călătoriei pe mare, Marina se împrietenește cu musul Lars și cu norvegianul Sigurd Olavsson, acesta din urmă cunoscând destul de bine greaca ei dragă. Astfel că, ajutată de cei doi, reușește să le învețe graiul și să descopere cultura și obiceiurile lor străvechi, împărtășind la rândul ei tradițiile și ceea ce o leagă de locul natal.

Buna înțelegere pe care o are cu cei doi tineri nu este trecută cu vederea de celelalte fete. Acestea o privesc cu ciudă și răutate, iar înțepăturile la adresa ei nu întârzie să apară. Nici după ce ajung în siguranță pe pământurile nordicilor, nu încetează, fiind ferm convinse că Marina vrea să-l atragă pe Rholf Jarl în mrejele sale pentru a o lua de soție. Fiecare fată vrea să fie din nou liberă și să scape de statutul de sclavă dobândit odată cu răpirea lor, așa că își încearcă norocul cu bărbații din zonă, sperând la o căsătorie prosperă. Departe însă de Marina noastră gândul de a se căsători prea curând, deși își dorește cel puțin la fel, sau poate chiar mai mult, libertatea și șansa de a-și trăi viața liniștită alături de cei dragi inimii.

„Mare lucru, dragostea! O întâlnești o dată în viață, te frige, suferi, te maturizezi… și îți trece. Că nu rămâne mai nimic în loc, se prea poate. Dar doi oameni pe care soarta i-a aruncat unul în brațele celuilalt învață, până la urmă, să se înțeleagă și să țină unul la celălalt.”

Dintre personaje, mi-a atras atenția în mod special Marina, cu spiritul ei puternic și justițiar, faptul că este genul care nu cedează ușor în fața celor care o nedreptățesc fără motiv și nici nu se plânge de soarta pe care o are. Nu pleacă fruntea atunci când, uneori, în schimbul bunătății pe care o oferă în jurul ei, primește doar cuvinte grele și fapte nesperate. Este sinceră și dreaptă în vorbele sale și nu se sfiește să spună adevărul oamenilor, oricare ar fi acela.

Consider că Marina este un personaj complex care ține în balanță echilibrul poveștii, deoarece își lasă amprenta asupra tuturor celor care-i ies în cale. Se îndrăgostește, cântă cu pasiune și dor, povestește cu drag despre ceea ce iubește, speră la mult râvnita libertate și ține cu dinții de dreptate și onoare, chiar dacă apar și urmări nedorite. Greșește, învață din asta și are grijă să aleagă un alt drum de străbătut, indiferent cât este de bătătorit. Și nu uită să rămână loială prietenilor și familiei, fiind sufletul ce-i ține laolaltă.

De asemenea, mi-a plăcut mult legătura mai neobișnuită pe care aceasta o avea cu Sigurd. Nu este una de natură romantică, ci mai degrabă una apropiată de relația dintre frați, deși n-aș clasifica-o nici măcar așa. Le este comună iubirea pentru mare și pasiunea pentru muzică, iar sufletele lor par a fi conectate între ele, amândoi înțelegându-se unul pe altul încă de la început.

„Vezi tu, Marina, căile sorţii sunt mai greu de urmat decât drumurile mişcătoare ale apelor…”

„Noi suntem regii mărilor, stăpânii fiordurilor…”

Ficțiune istorică, aventuri periculoase pe mare, noi civilizații de descoperit, cântece de dor și veselie, iubiri mistuitoare și prietenie mai presus de trup și suflet sunt elementele marcante ale acestei lecturi fascinante. Modul în care autoarea își prezintă povestea te captivează și te ține legat de personaje până la finalul pe care ai vrea să-l eviți, doar-doar ar mai apărea câteva zeci de pagini înainte să te desparți definitiv de ele.

Nota mea: 4.5/5

nota-4-5

Sursa pozelor: pinterest

langit-merah.regular

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

8 gânduri despre „Pribegii mărilor – Marina Costa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.