Publicat în De prin blogosferă, Interviuri

Bloggerii își iau revanșa: Diana Macovei (Lectură pentru suflet)


A venit rândul celor intervievați să își ia revanșa în fața Dianei de la Lectură pentru suflet. Ce? Credeați că doar ea poate să ne încolțească și să ne scoată cuvintele cu cleștele din gură, în timp ce ne bagă lanterna în ochi? De data asta, am avut grijă să fim toate prezente și să o punem sub lupă pe instigatoarea la lectură. Vedeți ce a urmat! :))


Eva (Rândurile Evei)

„Arată-mi cărţile pe care le iubeşte şi voi cunoaşte omul mult mai bine decât prin prietenii săi muritori.” – Dawn Adams

Cine este Diana, din prisma cărţilor sale preferate?

Diana este un suflet al nopţii ce nu se hrăneşte însă sugând seva vieţii celorlalţi. Diana este o contradicţie de trăiri şi sentimente, un amestec sufletesc supravegheat nu doar de un înger şi un drac, ci de o întreagă armată de îngeri şi drăcuşori ce, culmea, fac alianţă pentru a o ţine în siguranţă, fiindcă aşa cum îmi place mie să cred, Abel al Dianei se simte mai diabolic încercând să o ţină departe de pericole decât împingându-o spre ele.

Simona (Adventures after tea)

„Cărţile sunt oglinzi: vezi în ele ceea ce ai deja înăuntrul tău.”
Carlos Ruiz Zafón – Umbra vântului

Descrie-te puțin.
Dacă ai putea schimba finalul unei cărți/serii, care ar fi acela? Dacă ai fi personajul unei cărți, în ce gen te-ai încadra?

Frumoasă şi deşteaptă, frumoasă şi deşteaptă! Aşa mă prezint de obicei. :)) De fapt, sunt o cană de cafea decorată cu pisici, asezonată cu ciocolată şi aşezată artistic lângă o carte bună.

Cred că ştiu toţi, inclusiv autoarea, că aş schimba finalul seriei Alina Marinescu. Şi totuşi… nu l-aş schimba. Nu pot spune cum l-aş schimba, fiindcă aş da spoiler celor ce nu au citit seria. Cei ce au citit-o, vor şti de ce îmi doresc un alt final. Cu toate că, recunosc că ceea ce s-a făcut, a fost necesar să se întâmple. Dar eu, fiind fiinţă egoistă şi urmărindu-mi propriul interes, aş fi făurit finalul după inima mea. De aceea, seria Alina Marinescu a fost scrisă de minunata Monica Ramirez şi nu de egoista Diana Daniela Macovei (oricum eu n-am talent decât la a critica munca altuia). :))

Dacă aş fi personajul unei cărţi, desigur că aş fi extras din genul fantasy. Şi aş fi o scorpie nemuritoare iubitoare de pisici. Fiindcă pisică! :))

Teo (Fata din bibliotecă)

„Bănuiesc c-ar trebui să mă bucur că sunt bună și eu la ceva, chiar dacă asta înseamnă să asasinez oameni.” – Balanța puterii, Monica Ramirez

Descrie-te cu ajutorul a 5 titluri pe care le-ai citit.

Poftă de ciocolată – iubitoare de ciocolată
Prietenul nevăzut – prietenoasă
Dublă identitate – gemeni (zodie)
Tăcerea poate fi asurzitoare – tăcută
Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea – cititoare şi iubitoare de cafea

Geo (Just reading my books)

“Prima dragoste nu se uită niciodată, așa se spune. E acea iubire specială de care ne dorim să avem parte întreaga viață…” — Lorena Lenn

Care este prima ta dragoste în ce privește lectura și de ce?

Prima mea dragoste literară? Armand, desigur. Cine este Armand? Unul din vampirii frumos creionaţi ai Annei Rice. Şi nu, nu seamănă cu Antonio Banderas din filmul Interviu cu un vampir. Cu toate că prima iubire ar fi trebuit să fie Lestat fiindcă, dacă nu mă înşeală memoria, Armand nu apare în volumul Povestea Hoţului de Trupuri ce m-a transformat într-o obsedată după cărţile cu vampiri. Nu l-am luat pe Lestat fiindcă era deja luat… de o colegă. A zis: „Stop! Al meu!” înaintea mea. Ăsta este unul dintre regretele vieţii mele. Dar e frumos şi al meu iubit Armand. Cam tinerel el, dar nici vremurile nu mai sunt ce au fost. :))

Anca (Anca şi cărţile)

„Tot ce mai avea de făcut era să ajungă în lagăr, să învețe engleza mai bine și să-si găsească ceva de lucru și un loc în care să stea. Iar pe urmă, cel mai important lucru, să cumpere o bibliotecă. Și un pian.” – Podul de lut, Markus Zusak

Ce titlu nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui cititor adevărat?

E greu de spus un singur titlu, aşa că mă rezum la a spune că nici o casă nu ar trebui să nu aibă propriul său colţ de imaginaţie, cu proprii admiratori. Dacă oamenii şi-ar descoperi cartea favorită, viaţa lor ar fi mai plină şi mai lină.

61771760_2394691163922026_2212973313624375296_n.jpg

Ana (A drop of inspiration)

„El caută apa din care bea curcubeul. El caută apa din care curcubeul își bea frumusețea și neființa.” L.Blaga – Autoportret

Ce anume cauți tu la alți bloggeri, acel ceva care să te atragă?

Mereu m-am întrebat de ce scriu recenzii, dacă mie nu-mi place să citesc recenzii!?

Ok, recunosc: nu-mi place să citesc recenzii! Gata, am spus-o. Dar tot citesc, într-un final. O fac din 3 motive: două obiective şi unul subiectiv.

Cele 2 motive obiective sunt: citatele şi curiozitatea. Îmi aleg lecturile, de cele mai multe ori, după copertă şi citate. Citatele le găsesc de obicei în recenzii, astfel sfârşesc prin a le citi. Curiozitatea apare atunci când vreau să ştiu câţi cititori au fost încercaţi de aceleaşi sentimente ca şi mine, citind o anumită carte.

Motivul subiectiv este acela că am prieteni recenzenţi cărora le citesc articolele, fiindcă îi stimez şi-i apreciez. Şi nu de puţine ori, mi-au fost şi sursă de lecturi viitoare.

Duca (Readers Republic)

„Omul nu mai e acelaşi după ce descoperă ceva.” – Cel mai iubit dintre pământeni

Cum te-au influenţat parteneriatele dintre tine şi alţi bloggeri? Dar cele cu editurile? Ce părere ai despre ele?

Parteneriate cu alţi bloggeri nu am. Am prieteni bloggeri cu care fac schimb de cărţi şi ne surprindem sistematic. În rest, fiecare e pe felia lui. Şi fiecare are o felie bogată. De influenţat, nu am fost influenţată în niciun fel. Poate mă simt doar mai bogată sufleteşte, fiindcă am o gaşcă de oameni asemeni mie: dependenţi de lectură.

De când sunt pe ramura de recenzent, am avut două colaborări mari şi late intitulate Editura Quantum Publishers şi Editura Rao. Aceste parteneriate m-au influenţat în bine. Autorii editurii Quantum Publishers mi-au arătat că şi scriitorii sunt oameni, că poţi interacţiona cu ei fără a simţi impulsul de a leşina de emoţie şi că poţi vorbi deschis cu fiecare în parte despre creaţia lor. Am devenit mai deschisă şi mai comunicativă. Nu mă mai ascund aşa de mult în spatele foilor. Am spus nu AŞA MULT, că de ascuns, stau ascunsă în continuare. Oamenii editurii Rao m-au învăţat că aprecierea nu vine în funcţie de popularitatea recenzentului, ci în funcţie de emoţiile şi cuvintele transmise prin fiecare recenzie. Aşa că de influenţat, parteneriatele mele m-au influenţat: în bine. Mi-au transmis încredere şi dăruire.

Le mulţumesc atât oamenilor minunaţi din cadrul celor două edituri, cât şi prietenilor recenzenţi şi speciali din preajma mea!

Ghanda (Jurnalul unei cititoare)

„Prețul plătit pentru a fi destul de inteligent ca să devii prima specie conștientă de existența cosmosului este capacitatea de a simți un univers întreg de întunecare.” – Câteva motive să iubești viața de Matt Haig (Nemira)

Când ești în reading/blogging slump, ce faci pentru a te motiva să te apuci de un roman/articol nou?

Când intru în depresia aia „lipsă chef de orice”, în general mă îndrept spre cărţi cu umor din belşug sau cu romantism siropos ce nu mă prinde. :)) Dacă sunt atât de afundată în reading slump, şi orice carte nouă aş lua, pare să nu mă prindă, aleg întotdeauna să recites Umbra nopţii şi Văpaia soarelui de Raluca Butnariu sau Seducţia apei de Monica Ramirez. Cele 3 cărţi combină romantism siropos cu umor din belşug. Nu mai spun că avem 3 protagoniste cu spirit bătăios, demne de laude.

Când vine vorba de scris articole şi tind să las blogul în paragină, trec la tag-uri şi lepşe. Praf de stele este dealerul meu preferat pentru astfel de idei. Astfel, mă menţin prezentă în mediul online chiar şi când spiritul meu tinde să fie absent.

Oana (Crâmpeie de suflet)

,,Dacă joci la loterie, poţi să câştigi sau să pierzi. dar dacă nu joci… mi se pare că ai atât de puţin acum, că nu ai ce pierde jucând. deci, trebuie să încerci!” (Cella Serghi)

Cum vezi literatura română contemporană, care sunt minusurile și care sunt plusurile și ce ar trebui făcut pentru a avea o literatură ca afară?

Literatură română contemporană este frumoasă, când nu este urâtă. Este frumoasă, când descoperi autori talentaţi ce te prind în mrejele poveştilor ghidate de o imaginaţie strălucită şi un condei magic. Este urâtă, când apar „războaie” inutile, când oamenii nu sunt deschişi şi sinceri. Dar aşa este în orice domeniu unde sunt oameni implicaţi.

Nu aş putea înşirui minusuri şi plusuri în literatura română contemporană, cum nu pot spune nici ce ar trebui făcut pentru a avea o literatură ca afară. Cel mai bun răspuns l-ar putea oferi autorii români ce au reuşit să cucerească piaţa de carte internaţională.

Cătălina (Porţia de citit)

“Dacă vrei să faci ceva în viață trebuie să fii mai puternic decât frica.” (Translatorul – Daoud Hari)

Ți-a fost vreodată atât de frică să nu faci ceva greșit, încât ai renunțat la visele tale?

Frică nu mi-a fost niciodată. Sunt mereu pe picior de a înfrunta „inamicul”. Oricum, frica este cea mai mică problemă a mea. Întotdeauna a rezolvat timiditatea tot. Nu mi-a fost frică în a-mi urma visele, cât am fost de timidă în a-mi deschide propriile uşi. Aşa că, dacă nu mi-am îndeplinit visele, nu au fost din cauza fricii, ci din cauza timidităţii. Recunosc că, acum, gradul de timiditate mi-a scăzut. Dar asta se întâmplă odată cu trecerea anilor: îţi scade timiditatea şi îţi creşte maniera zeflemistă de a privi lucrurile. Dar în acelaşi timp, trecerea anilor îţi reduce şi dorinţa de a avea vise măreţe şi naive tipice aerului „tineresc”.

Eu 

„Caut… Mă descopăr. Învăţ… Mă transform.” – Lina Moacă

Cu ce alte activități îți mai ocupi timpul, atunci când nu citești?

În afară de citit, îmi place să practic… somnul. E un hobby şi el, nu? Mai ales când îl faci cu drag. :)) Citesc, ascult muzică, mă uit la filme sau desene animate, după cum îmi tună şi din timp în timp, mă mai apucă cheful de a învăţa câte o limbă străină. Nu de alta, dar am eu o dorinţă acerbă de a mă uita la filme cu „spatele”. :))


Acesta a fost interviul, dragi cititori. Sper că v-aţi bucurat de el la fel de mult ca mine. Pe data viitoare! ^^

2019-05-28_075028.png

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

12 gânduri despre „Bloggerii își iau revanșa: Diana Macovei (Lectură pentru suflet)

  1. Wow! Interviul a fost trasnet, imi place mult de tot! Citatele- reprezentative pentru fiecare blogger, am recunoscut stilul fiecareia in citatul ales, iar raspunsurile – o frumoasa nebunie. ❤ Splendid, bravo tuturor si mai ales felicitari Dianei, care s-a ostenit atat cu noi, sa ne traga de limba asa de frumos.

    Apreciat de 4 persoane

  2. A republicat asta pe Crâmpeie de suflet și a comentat:
    Diana de la Lectură pentru suflet ne-a luat pe toți la întrebări. Acum, la inițiativa dragei de Dede, ne-am adunat cu toții și ne-am luat revanșa în stil mare. Ce a ieșit, e super fain. Vă invit și pe voi să vă delectați, cunoscând un om extraordinar de frumos! ❤

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.