Publicat în Recenzii

Rachel Caine: Vampirii din Morganville (#3, 4) – Aleea întunericului + Banchetul nebunilor


11229059-horz.jpg

Descrieri

III. Aleea întunericului

MORGANVILLE ESTE UN LOC ATÂT DE DRĂGUȚ ÎN CARE SĂ TRĂIEȘTI…

… și în care să mori, dacă nu te deranjează genul acesta de lucruri!

Acum, Claire i-a jurat credință Ameliei, cel mai puternic dintre vampirii din oraș. Protecția pe care i-o asigură contractul cu Fondatoarea nu prea are darul să-i liniștească pe cei apropiați ei. Dintr-odată, oamenii încep să moară pe capete și în moduri misterioase, cineva din trecutul ei revine în prezent, vânând-o, iar un străvechi vampir îi transmite înfiorătoarea invitație de a veni să ia lecții particulare în locuința sa izolată. În ce scop? Claire urmează să descopere curând… ceea ce va da un nou și înspăimântător înțeles termenului de „cursuri serale”.

IV. Banchetul nebunilor

MORGANVILLE NU ESTE CEEA CE PARE…
VAMPIRII DOMNESC ASUPRA ORAŞULUI…
ŞI A TUTUROR CELOR CARE LOCUIESC ÎN EL.

În oraşul universitar Morganville, vampirii şi oamenii au învăţat să trăiască într-o pace relativă. Totuşi, unii studenţi – cum este şi Claire Danvers – ştiu că, după lăsarea întunericului, învăţătura poate fi lăsată pe planul doi, mai importantă fiind supravieţuirea. Şi asta, mai ales după sosirea domnului Bishop, tatăl Ameliei – un vampir malefic, dornic de putere şi care acţionează dincolo de orice reguli. Ceea ce doreşte el este inimaginabil de sinistru. Abia în seara unui banchet, la care participă toţi vampirii, alături de partenerii lor umani, Claire realizează care este planul lui Bishop… ca şi complicata şi funesta capcană pe care le-o întinde cetăţenilor cu sânge cald din Morganville…

Gândurile mele

Evenimentele trecute (vol. 2) au fost destul de dureroase pentru cei patru colocatari, lăsându-se cu sacrificii și compromisuri. Ucis pentru a doua oară, Michael Glass s-a transformat dintr-o „ciudățenie” de fantomă captivă (ținut în viață doar de Casa de sticlă) în vampir, moment care i-a marcat semnificativ pe prietenii săi. Shane a început să-l evite și pare să-l urască pentru ceea ce a devenit, chiar dacă este încă cel mai bun prieten al lui. Claire încearcă să se poarte ca înainte și să readucă situația la normal, atât cât se mai poate, iar Eve este confuză, sperând că nu este adevărat. În cele din urmă, fetele acceptă ceea ce s-a întâmplat, numai Shane se împotrivește și nu-l slăbește deloc pe Michael, aruncându-i vorbe grele.

Un alt eveniment de netrecut cu vederea a fost și încă este alianța dintre Amelie și Claire pentru protecție, ceea ce a generat reacții neașteptate de ambele părți. Neavând încotro și sperând la o oarecare siguranță pentru ea și prietenii ei, Claire a preferat să accepte legătura cu aceasta.

„…fiindcă oricât ar fi fost de politicoasă și de amabilă la suprafață, bătrâna vampir avea în ea ceva ca o răceală de gheață. Ceva neliniștitor, ceva neomenesc.”

În a treia carte, lucrurile par să se fi liniștit în micul oraș condus de vampiri, însă aparențele sunt mult prea înșelătoare atunci când vine vorba de Morganville. Uneori nu trebuie să faci nimic, că problemele găsesc și singure drumul spre tine. Te lovesc din toate părțile și trebuie să te ții tare pe poziții, dacă nu vrei să ajungi „papa” pentru vampiri sau răpus de nebuni prin colțuri întunecate.

Odată cu noul statut, Amelie o mută pe Claire la cursuri mai avansate care-i vor fi de folos pentru a-l ajuta pe Myrnin, un vampir bătrân pasionat de știință și alchimie, acesta începând să o ia pe câmpii și să-și piardă controlul de ceva ani. Practic o obligă, nedându-i de ales și aruncând-o direct în gura lupului. Însă, chiar dacă oarecum îi este teamă să petreacă timpul cu el, bărbatul are și momentele lui bune, atunci când ochii nu-i mai sclipesc a nebunie, povestind și glumind cu ea. O învață foarte multe lucruri interesante într-un timp relativ scurt. Pentru a reține cât mai repede și mai mult din cunoștințele lui, acesta îi oferă niște pastile dulci-amărui care-i vor accelera fetei celulele neuronale, pastile pe care le înghite și el pentru a-și menține luciditatea o vreme.

„- Ia cheia cu tine! răcni Myrnin. 

– Dar…

– Ești răspunzătoare față de mine acum, Claire. Tu trebuie să mă păstrezi în siguranță.

Vocea lui Myrnin scăzuse acum, parcă obosită.

– Păstrează-mă în siguranță față de toată lumea.

Și apoi începu să plângă.

– Myrnin, îl strigă Claire, aplecându-se mai aproape de ușă. Te simți bine? Vrei să intru și să…

Întreaga ușă vibră de forța loviturii lui. Claire făcu câțiva pași împleticiți înapoi, șocată.

Și plânsul continuă. Un plâns de băiețel pierdut.”

Secretele acestea și brățara căpătată pentru protecție o fac pe Claire să se simtă vinovată și știe că nu mai poate da înapoi, acum că este legată oficial de Morganville. Însă va scăpa repede de povară atunci când prietenii vor afla de legătură (ultimii, dar vor afla!). Pentru o vreme, Monica manifestă un alt interes față de ea, renunțând la hărțuire și invitând-o să iasă ca fetele, dar nu durează mult această atitudine de „fată bună”. Apariția unor cadavre prin preajma casei nu dă deloc bine în ochii poliției, iar fratele Evei, Jason, le dă târcoale, devenind principalul lor suspect al crimelor.

01b672baa7b037be76da3521827e53cd.jpg

Cartea a patra îi aduce laolaltă pe părinții lui Claire în oraș, mutați definitiv într-una din casele Fondatoarei, sub supravegherea atentă a Ameliei, și pe domnul Bishop, cel mai bătrân vampir și, totodată, tatăl Ameliei. Pe de o parte, Claire este bucuroasă să-și aibă părinții aproape de ea, chiar dacă aceștia și-au manifestat dorința (mai degrabă, tatăl ei i-a ordonat) ca ea să stea cu ei. Pe de cealaltă parte, acum este nevoită să se îngrijoreze și pentru ei, sperând să-i țină la distanță de descoperirea adevărului despre creaturile nopții. Dar nu reușește mare lucru și asta din cauza prezenței vampirului care a sosit odată cu ei. Cu toții se simt amenințați de acesta și nu vor să-i ofere nicio ocazie de a riposta, cunoscându-i-se mult prea bine reputația.

„- De ce? întrebă Myrnin.

Ea își ridică privirea, încruntându-se.

– De ce ne ajuți? N-ar fi mai bine pentru omenire dacă noi ne-am prăpădi și am dispărea. Ajutându-mă pe mine, îi ajuți pe toți vampirii.

[…] – O fac pentru că aveți nevoie.”

Claire continuă să-l viziteze pe Myrnin și să descopere un leac ce ar putea salva rasa vampirilor de la nebunie, deși nu este chiar cea mai mare fană a colților. O face pentru prietenul lor Michael, pentru bunul Sam (bunicul acestuia), pentru Myrnin și chiar pentru Amelie, dar n-o să recunoască prea curând acest lucru.

Domnul Bishop pare să-și pregătească deja cărțile câștigătoare pentru marele Banchet ce urmează. Așteaptă nerăbdător ca întreg orașul să-i promită că-l va sluji și că-l va accepta ca lider în detrimentul fiicei sale. Fiecare vampir din zonă este invitat, fie ei tineri sau bătrâni, iar aceștia sunt obligați să-și aducă parteneri umani. Claire se trezește că este singura neinvitată, mai ales că prietenii și chiar părinții ei vor fi prezenți acolo. Toată lumea o avertizează că nu va fi o atmosferă feerică și că ceva nedorit de toți se va întâmpla. Ceva ce s-ar putea să nu poată fi oprit.

Dar credeți voi că fata va sta frumos acasă, în timp ce oamenii dragi ei se află în pericol? Împreună cu nebunul Myrnin, se vor strecura deghizați la petrecere și-și vor face de cap.

„- Ești frumoasă, îi zise. Când te-am văzut prima dată, m-am gândit, m-am gândit că ești prea tânără ca să fii singură aici, în orașul ăsta.

– Dar nu și acum?

– Te-ai descurcat mai bine decât majoritatea. Dar dac-aș putea să te conving să pleci de-aici, aș face-o.”

Se observă o evoluție semnificativă la majoritatea personajelor, iar surprizele neașteptate din partea unora continuă să-ți mențină interesul viu pe măsură ce citești. Claire s-a mai maturizat și parcă nu o mai ia gura înainte să-și folosească și mintea, cel puțin în jumătate timpului. Shane a fost foarte urâcios de când Michael s-a transformat, dar a început să-și revină și să accepte situația. Eve s-a comportat uneori ca o răsfățată și nu căuta motivul adevărat din spatele unei acțiuni, ci se răzbuna cum știa mai bine.

Iar Michael, el a fost cel mai bătut de soartă. Fiind vampir acum, cei ca el au început să-i impună anumite lucruri și a fost nevoit să asculte ordinele, chiar dacă nu-i convenea. Myrnin mi s-a părut un ciudat, dar un ciudat drăguț, cu schimbări de personalitate derutante, încât nu știai de la ce să te aștepți de la el. Având în vedere ultima amenințare, până și fratele Monicăi, Richard, și vampirul Oliver s-au dat pe brazdă și nu s-au mai comportat ca niște încuiați. Acum să vedem cât îi și ține.

Cu fiecare volum, seria aceasta mi se pare din ce în ce mai bună și mai fascinantă. Adrenalina, pericolul și suspansul sunt prezente la fiecare pas nesigur sau plin de încredere pe care-l fac protagoniștii noștri, iar paginile zboară una după alta, de parcă ai fi într-o cursă contraconometru și abia aștepți să ajungi la final pentru a vedea ce se întâmplă cu ei. Personajele nu stau nicio clipă în loc, nu când viețile le sunt mai mereu amenințate și sunt nevoite și provocate să riposteze înapoi, fie că vor sau nu.

Notele mele: 

vol. 3 – 4/5 

vol. 4 – 4.5/5

nota 4

langit-merah.regular

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

2 gânduri despre „Rachel Caine: Vampirii din Morganville (#3, 4) – Aleea întunericului + Banchetul nebunilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.