Publicat în Ce am citit/Wrap-up

Wrap-up #9 | februarie 2019


20190315_122855

Mândrie și prejudecată de Jane Austen

5/5

O frumoasă poveste de dragoste scrisă de mai bine de 200 de ani (1796-1998) și publicată abia în 1813, a fost unul dintre succesele literare ale autoarei Jane Austen. Este totodată și una dintre poveștile mele preferate! Acțiunea se învârte în jurul tinerei Elizabeth „Lizzy”, a doua dintre surorile familiei Bennet, și a arogantului Mr. Darcy, două personaje atât de contrastante și totuși atât de asemănătoare. Unul se lasă păcălit de prejudecățile celor din jur, iar celălalt este prea mândru, pare că nimeni nu e destul de bun pentru a se ridica la același nivel cu el. Însă aparențele pot fi înșelătoare de cele mai multe ori.

În timp ce domnul Bingley, prietenul lui Darcy, și Jane, sora mai mare a lui Lizzy, încep să se îndrăgostească și să petreacă timp împreună, Darcy și Lizzy încearcă să se evite și să nu-și încrucișeze drumurile prea mult. Destinul are însă alte planuri. Vor descoperi că se simt destul de bine unul în prezența celuilalt, că au ce discuta și că nu pierd timpul aiurea vorbind despre nimicuri.

Personajul lui Lizzy mi se pare a fi ca o pată de culoare în acest roman. Isteață, sinceră și ușor ironică, cu greu se lasă intimidată de societatea în care trăiește. Mai rușine îi este de familia sa care nu ține prea mult cont de maniere și își dă drumul la gură, indiferent dacă spune ceva nelalocul lui sau nu. Îndeosebi mama și două dintre surorile mai mici care nu au niciun astâmpăr.

Declarațiile sale, ajutorul oferit fără a cere nimic în schimb, devotamentul și șarmul care-l caracterizează fac din Mr. Darcy un personaj la fel de fascinant ca Elizabeth. Refuzul categoric primit la un moment dat nu-i schimbă cu nimic părerea față de ea. Din contră, îi amplifică și mai mult dorința și admirația pe care le simte pentru aceasta.

Spiritual, amuzant și cu un strop de suspans, Mândrie și prejudecată este un roman care te cucerește de la prima citire!

„Aș putea foarte ușor să iert mândria lui, dacă n-ar fi călcat-o în picioare pe a mea.”

2019-01-12_121205

Salvatorul misterios de Janet Dailey

2/5

Dispunând de peste 800 de cărți din colecția de romance El și Ea de la Editura Alcris, mi-am propus să dau gata măcar un sfert din ele anul acesta. Ne auzim la final de an, să vă spun dacă am reușit. :))

Priveliștea unui apus în Sonora se sondează cu rătăcirea prin deșert, cu un salvator misterios, cu o noapte înstelată și cu o furtună de nisip. Brandy crede cu tărie că străinul este un hoț de vite, așa că nu se poate stăpâni să nu fugă și să nu se lupte cu el, atunci când acesta vrea s-o oprească din a se rătăci din nou. În cele din urmă, acceptă că bărbatul n-o să-i facă nimic rău și rămâne cu el. Va descoperi că sub aspectul aparent neîngrijit, se ascunde James „Jim” Corbett, o vedetă de cinema care a vrut să petreacă o vreme singur, departe de luminile reflectoarelor. Când adevărul o lovește în față, Brandy e hotărâtă să-l țină la distanță pe acesta, însă nu așa gândește și Jim care tot îi apare în cale.

O lectură drăguță și nu prea. Mult prea previzibilă și cu o acțiune enervantă. Nu se întâmplă mare lucru în carte, iar povestea de dragoste n-are nimic special.

„Brandy, la aproape douăzeci și unu de ani, era greu de urnit din sânul familiei. Mai mult că pentru asta însemna să-l părăsească pe Rashad și împrejurimile sălbatice, pustii și liniștite ale deșertului Sonora.

Și apusurile. Cum ar fi putut ea să se bucure în oraș de apusurile de soare? Uneori le privea din curtea fermei, alteori, ca acum, călătorea mile întregi prin deșert. Dar niciodată nu le pierdea.”

2019-01-12_121205

Zorii speranței de Valerie Zayne

1/5

Dornică de a răzbi într-o lume a bărbaților, demonstrându-le acestora că și o femeie poate activa în afaceri la fel de profesionist ca și ei, Lia caută o șansă de a arăta ce poate. Ideea de a-i salva compania lui Brett Rayner de la un posibil faliment, oferindu-și la schimb experiența de consultant în domeniu, este o ocazie de neratat pentru a-și dovedi astfel credibilitatea.

Însă afacerile par să se lege inevitabil și de viața personală, ceea ce nu-i prea surâde Liei. Nu vrea să amestece aceste două aspecte și să-l lase pe Brett să-i sucească mințile. Pentru ea este mai important să reușească în afaceri și să-și câștige locul într-o societate condusă de bărbați. Dar pentru cât timp e dispusă să nu cedeze?

Cred că ideea cărții putea fi dezvoltată mai mult, iar personajele să fie creionate mai credibile. Mi s-a părut cam trasă de păr povestea și fără sare și piper.

„Din nefericire, cum se întâmplă atunci când trăiești experiențe prea intense, Lia se simți cuprinsă de o senzație stranie de vid. În locul bucuriei pe care se aștepta s-o simtă după voluptatea clipelor pe care le trăise, o neliniște nelămurită îi strângea inima.”

2019-01-12_121205

Zeița nopții de Kate Rose

3/5

Spre deosebire de celelalte două cărți din colecția El și Ea, Zeița mi-a plăcut mai mult. Totuși, deși este o carte romantică, aș fi vrut să se pună puțin mai mult accent pe partea de acțiune. Voiam mai multă adrenalină și suspans.

Am apreciat însă povestea de dragoste pe fundalul dispariției surorii mai mici a personajului feminin principal, Lita Winslow. M-am bucurat că legătura nu a fost una pripită, chiar dacă atracția dintre Lita și Keith a izbucnit încă de când s-au cunoscut. Amândoi s-au menținut ferm pe poziții și au ignorat cât s-a putut ceea ce simțeau în preajma celuilalt.

Spre final, tot nu am înțeles exact ce implicație a avut Lita în planul celui îndrăgostit de sora ei. De ce acesta a speriat-o atât de tare, astfel încât ea să fie nevoită să renunțe la scenă cu 5 ani în urmă? Partea asta a rămas în ceață pentru mine.

„- N-ai dreptate, protestă Lita cu încăpățânare. Mă interesează totul despre tine, chiar și cel mai neînsemnat amănunt. Vreau să înțeleg ce a făcut din tine bărbatul de astăzi.”

mary-ann-shaffer-si-annie-barrows-scrisori-din-insula-guernsey-3

Scrisori din insula Guernsey de May Ann Shaffer&Annie Barrows

5/5

Mi-a plăcut nesperat de mult! Am crezut că o să mă incomodeze puțin lectura, fiindcă era sub formă de text epistolar, dar am citit-o ușor și fără probleme. Mi-a plăcut firul narațiunii, faptul că nu a fost grăbită acțiunea și că totul s-a desfășurat armonios și puteai să pui cap la cap fiecare piesă de puzzle pentru a descoperi întreaga poveste și caracterul personajelor.

M-a emoționat profund descrierea episoadelor petrecute pe fundalul războiului anilor 40. În ciuda ororilor, a nemților care și-au așezat baza pe insulă și a regulilor automat impuse de aceștia, o parte din localnicii de pe Guernsey au reușit să găsească un mod plăcut de a-și petrece timpul și de a lega prietenii frumoase, sărind unul în ajutorul celuilalt, chiar cu riscul propriei vieți.

Ca și Elizabeth, cea care a adus soarele pe insulă în acea vreme nefastă, Juliet pare să continue ceea ce tânăra a început și a legat. Prin scrisorile schimbate cu oamenii insulei, s-a apropiat foarte mult de aceștia, sentiment reciproc și din partea lor, iar ziua în care a poposit acolo, a adus un val neașteptat de prospețime și de căldură peste ei. Le-a adus aminte de ce a fost și încă este, de legăturile frumoase ce s-au creat între ei, de curajul Elizabethei și de dragostea născută pentru poveștile aflate între paginile cărților.

La un moment dat, începi să ghicești singur a cui este scrisoarea după felul în care povestește. Eu, cel puțin, abia de mai citeam cine cui se adresează. Săream direct la conținutul scrisorilor. Personajele mi s-au părut reale, credibile, frumos construite, atât din perspectiva lui Juliet, cât și din ceea ce transmitea scrisorile lor.

„Îmi place să intru în librării și să fac cunoștință cu librarii, care sunt o specie realmente deosebită. Niciun om în toate mințile nu s-ar apuca să vândă cărți în schimbul unui salariu de mizerie – și niciun om zdravăn la cap nu și-ar dori să dețină o librărie, din moment ce profitul este atât de mic. Deci trebuie că-i motivează dragostea de cărți și de cititori…”

20190308_175132.jpg

Fata cu toate darurile de M.R. Carey

4.5/5

Recenzie.

Mi-a plăcut foarte mult ce am citit. Într-o oarecare măsură, mi-a amintit de un alt thriller distopic care m-a captivat la fel de mult: Fugi! de Oana Arion. Ambele romane au în comun pierderea umanității în defavoarea instinctelor animalice, doar că inamicul este diferit, iar în această carte există o parte a populației care este afectată doar pe jumătate. Acest fapt le induce supraviețuitorilor speranța că poate mai este o mică șansă ca lumea să-și revină.

Fata cu toate darurile este un roman surprinzător, plin de adrenalină și suspans, care îți trezește emoții și fiori reci pe șira spinării. Amănuntele legate de cum decurg disecțiile doamnei Caldwell, vânarea flămânzilor și uciderea lor, lupta pentru supraviețuire și ciuperca care acapară lumea au un impact puternic vizual asupra ta. Finalul cărții nu va fi cel la care te aștepți, însă cred că un altul nu ar fi putut încheia mai bine povestea de față. Din anumite puncte de vedere, cel prezentat a fost necesar pentru ca lumea să o poată lua de la capăt.

„Nu se oprește niciodată, nu încetinește niciodată și te prinde într-un final. Așa că nu-ți mai rămâne decât să te lupți.”

6ddfc385809da5a09194f1e16a7703fd

Cum să-ți îmblânzești ducele de Juliana Grey (Prințese deghizate #1)

4/5

Un complot cade asupra Principatului Holstein-Schweinwald-Huhnof, iar cele trei prințese (Luisa, Emilie și Stephanie) fug la unchiul din partea mamei în Anglia, pentru a-și salva viețile și pentru a nu ajunge ucise ca tatăl lor și ca soțul primei născute – Luisa. Unchiul lor, Ducele de Olympia, vine cu ideea ca cele trei fete să se deghizeze în bărbați și să le plaseze în diferite zone din Anglia. Bineînțeles că acesta nu le împinge în brațele orișicui. Are grijă ca cei care le vor avea sub aripa lor protectoare să fie persoane de încredere și care și-ar risca propria viață pentru ele.

Astfel că mijlocia, timida și liniștita Emilie, se va îmbrăca în straiele unui profesor de rând și va ateriza la reședința Ducelui de Ashland, un bărbat marcat de ororile războiului, părăsit de soție și cu un fiu inteligent, dar cam leneș.

Acum, Emilie va fi nevoită să se descurce singură, fără servitori care să se perinde cât e ziua de lungă pe lângă ea. Va trebui să nu uite de deghizarea ei și să se poarte ca atare. Fiul lui Ashland își va da totuși seama că ea e una dintre prințesele fugare și nu se va lăsa până ce tânăra nu-i va spune adevărul și tatălui său.

Stilul autoarei este unul lejer, armonios, plin de umor și fără înflorituri. Mi-a plăcut ideea de la care a pornit întreaga poveste, de altfel și personajele spumoase cărora le-a dat viață.

„O prințesă nu se îneacă. O prințesă mestecă și înghite. O prințesă nu se plânge.”

small-3114-5b9951ea49c08

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.