Publicat în Recenzii

Un tron întunecat (Trei Coroane Întunecate #2) de Kendare Blake


20190213_130844

Descriere

În lumea lor magică întunecată, Katharine, Arsinoe și Mirabella își continuă lupta. Pe viață și pe moarte. Katharine cea toxică, sora cea mai plăpândă, este acum mai puternică decât oricând. Naturalista Arsinoe, descoperind adevărul despre puterile ei, trebuie să-și dea seama cum să-și folosească talentul secret în propriul interes, fără să îl dezvăluie însă nimănui. Elementala Mirabella se confruntă cu atacuri pe care nu le poate împiedica și care îi pun în pericol pe cei din jurul ei. Mister, intrigi, comploturi, crime, răzbunări și trădări, totul este permis în lupta celor trei surori pentru coroană.

Povestea deja întunecată a lui Blake capătă nuanțe și mai întunecate. Un stil de o austeritate delicată, un ritm echilibrat, o acumulare de numeroase întorsături de situație șocante, care conduc către un punct culminant exploziv. O carte superbă într-un fel dureros și înspăimântător de fascinantă. – Kirkus Reviews

Gândurile mele

Al doilea volum al seriei mi s-a părut a fi cu mult peste primul: mai bun, mai dinamic, mai întunecat. Avem parte de noi dezvăluiri neașteptate, de secrete cutremurătoare și de răsturnări de situație pe măsură. Se varsă mult sânge și sunt sacrificate vieți, doar pentru a le face mai ușoară calea Reginelor spre tron. Iar acestea se simt în continuare constrânse să-și câștige coroana prin orice vicleșug, uneori fără ca ele să știe de intervenția altcuiva decât atunci când era prea târziu, deși erau convinse și încurajate că se vor descurca singure.

„O regină tânără nu are decât o țintă, și aceea este coroana.”

Insula Fennbirn și Zeița își cer nerăbdătoare drepturile și așteaptă ca următoarea Regină să-și facă prezența victorioasă cât mai curând. Surorile se confruntă cu numeroase probleme, atât între ele, cât și amenințări ce vin de la cei din jur. Propria conștiință nu le dă pace, vor să încheie odată pentru totdeauna acest joc macabru și periculos la care sunt supuse și să-i supraviețuiască, rămânând în viață.

Cât despre Anul Ascensiunii, acesta este în plină desfășurare, obligându-și cele trei Regine să-și ducă lupta pe viață și pe moarte până la capăt, până când doar una va mai sta în picioare. Însă generația actuală de triplete nu este la fel ca și celelalte anterioare. Mezina Katherine este singura determinată să se răzbune și să ia ce consideră că îi aparține de drept – Coroana, pe când celelalte două tinere caută să scape cu viață și să găsească o cale prin care să trăiască în siguranță toate trei, ca în copilărie, fără să se teamă de ziua de mâine.

„Ce a rămas din ele e mai oribil decât oasele albe și pielea lor cenușie.
Sunt speranțele lor distruse. Aerul e plin de amărăciunea lor.”

De asemenea, ultimele pagini ale primului volum ne-au dezvăluit că unele Regine au un cu totul alt har decât cel de care se știa. Arsinoe descoperă că este o toxică după ce se înfruptă nestingherită din câteva bomboane otrăvite. Două Regine cu același har într-o singură generație nu este ceva care să se întâmple prea des. Chiar deloc, aș putea adăuga. Katherine nu pare a fi toxica de care să se simtă mândrii ai săi, când abia de este în stare să suporte otrăvurile care-i sunt introduse în corp. Deși ea s-a obișnuit cu toxinele în tot acest timp, cred că, mai mult ca sigur, rolul ei a fost inversat cu al Arsinoei. Oare Regina Mamă nu a știut ce har au de fapt cele două fiice, de le-a trimis în locurile de care nu aparțineau, sau a făcut-o intenționat, cu bună știință, sperând că generația lor avea să schimbe lucrurile în mai bine?

PSXHk97.png

„- Nu-mi vine să cred ce bine te simți, îi șoptește el, uimit.
A fost atâta otravă… suficientă pentru a ucide un om de două ori mai mare ca tine.
– Suficientă pentru a ucide douăzeci de oameni, îl corectează ea. Dar nu-ți face griji, Nicolas. Consum otrăvuri de când eram copil. Practic, acum sunt făcută din otravă.”

Și pentru că tot suntem la Katherine, să vorbim puțin despre ea. Îndrăgostită până peste cap de Pietyr, nepotul Nataliei, tânăra s-a încrezut în el și a ajuns împinsă în abisul prezent pe Domeniul Breccia, inima neagră a insulei, unde sălășluiesc Reginele moarte de generații. Sufletele acestora au pus stăpânire pe fată și au ajutat-o să se ridice mai puternică și mai crudă ca oricând, cu o dorință arzătoare de a se răzbuna. Pentru asta, a fost nevoită să-și sacrifice propriul suflet și să se lase controlată de cele ce n-au reușit să răzbească la timpul lor, devenind astfel o Regină Moartă-Vie, o otravă în stare pură.

eRpgzlr.png

„Nu vreau să le ucid. Și nu cred că ele vor într-adevăr să mă ucidă.

Arsinoe a rămas preferata mea și după acest volum, deși îmi venea s-o cert pentru că a acceptat să folosească magia joasă a lui Madrigal, mama lui Jules, pentru a se apăra de surorile sale. M-am bucurat însă că și-a descoperit propriul har, deși o voiam naturalistă și speram să-și găsească familiarul în cele din urmă. Am fost fericită pentru legătura regăsită cu Mira, ajutându-se una pe alta și sperând că o vor atrage și pe micuța Kate de partea lor, în ideea de a destrăma tradiția insulei. Iar legătura cu Billy, unul dintre pețitorii continentali, este pur și simplu adorabilă. Amândoi fac o pereche pe cinste.

4oLM19L.png

„- Tu ai impresia că dacă am fost crescută pentru coroană,
nu pot să gândesc cu capul meu.”

Cea mai mare dintre surori, elementala Mirabella, a început să-mi placă aproape la fel de mult ca Arsinoe. Chiar dacă a avut unele momente de cotitură, i-am înțeles oarecum alegerile și mi-a devenit mai simpatică pe parcurs. Mai ales pentru apropierea și afecțiunea față de sora ei, reciprocitate și din partea Arsinoei. Mi-a părut totuși rău pentru că nu a ajuns să se bucure mai mult de iubirea pe care i-o purta lui Joseph, prietenul lui Jules. Fără intenție, au rănit-o pe naturalistă cu scurta lor idilă dintr-o noapte furtunoasă petrecută cu puțin timp înainte de începerea Ascensiunii. Iar, pe lângă asta, a trebuit să se resemneze și să accepte că tânărul era al fetei cu puma.

8095f142d6b7194f84128568aaab1db3.jpg

Neînfricata Jules Milone, prietena cea mai bună și gardianul Arsinoei, descoperă că harul i-a fost legat la naștere de către mama ei și că aparține de drept războinicilor din Bastian, purtând blestemul legiunii. Un blestem ce stă sub semnul nebuniei și care ar putea distruge insula și pe ea însăși. Se va antrena din greu să-și stăpânească puterea, pentru a reuși să o ajute pe Arsinoe în lupta necruțătoare împotriva lui Katherine cea întunecată. Îi va ierta lui Joseph „mica” ieșire cu Mira și se va bucura de timpul petrecut cu el, chiar dacă este limitat. O va accepta chiar și pe elementală pe lângă ei, de dragul prietenei sale, descoperind totodată că poate avea încredere în ea.

„Pe frunte, coroana ei zgâriată fusese șearsă de sânge, curățată,
și acum se vedea din nou doar banda simplă, neagră.”

Jocurile de culise ale Consiliului Negru și ale Preoteselor le împiedică pe triplete să facă ceea ce își doresc cu adevărat. Fiecare vrea ca propria Regină să ocupe tronul întunecat și sunt în stare să calce pe cadavre pentru ca asta să se întâmple, indiferent cine le va ține calea. Personajele noastre încep să se maturizeze și să observe cu mare atenție ceea ce se petrece în jur. Încearcă să gândească singure și să nu se mai lase controlate de semenii care le vor împotrivă.

Întunericul își întinde brațele insinuante în fiecare loc de pe suprafața Fennbirn-ului, profitând de toți cei care îi cad în capcană. Nu se dă în lături de la a-i face martorii evenimentelor nefaste care au loc. Comploturile, trădările și vicleniile sălășluiesc avide de putere, încolțind și mai multă teamă în sufletele oamenilor de pe insulă, iar Reginele se luptă să-și impună propria voință pentru a schimba vrerea Zeiței.

Nota mea: 5/5

nota 5

Photo: pinterest

langit-merah.regular

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

11 gânduri despre „Un tron întunecat (Trei Coroane Întunecate #2) de Kendare Blake

 1. Sincer, mie îmi place fotografiile pe care le-ai folosit în recenzie (care presupun că ar fi avut mai mult sens dacă aș fi citit cartea).

  Deși ai recenzia foarte bine structurată (și în sfârșit m-am prins că nu are treabă cu „Jocul Coroanei”) nu cred că aș opta să cumpăr cărțile, dar la un moment dat, o să încerc să fac rost de ele (în vacanța de vară).

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mie mi-a plăcut mult Katherine în primul volum, dar acum, deși a ajuns să-mi fie foarte milă de ea, chiar sper să nu rămână pe tron. În schimb, Arsinoe a devenit preferata mea și abia aștept să văd ce va face mai departe!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Pentru Kat, chiar mi-a părut rău în primul volum. A avut ghinionul de a fi cea mai controlată de către toți și asta se observă în atitudinea ei de-acum. Arsinoe a fost feblețea mea încă de la început și nu cred că se va schimba acest fapt! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.