Publicat în Recenzii

Rachel Caine: Vampirii din Morganville (#1, 2) – Casa de sticlă + Balul fetelor moarte


img-20190110-wa0003

Descrieri

Bine ați venit în Morganville, Texas!
Nu rămâneți pe afară după ce se lasă întunericul…

I. Casa de sticlă

Morganville este un mic oraș universitar din inima Texasului, plin de personaje ciudate… unele chiar malefice. Atunci când studenta Claire Danvers se mută din campus într-una dintre cele mai vechi case din Morganville, ea descoperă că persoanele cu care împarte locuința nu dau prea multe semne de viață. Cu toate acestea, ele o vor apăra pe Claire, atunci când cele mai tainice secrete ale orașului vor ieși la lumină, lacome de sânge proaspăt.

II. Balul fetelor moarte

Claire Danvers nu duce lipsă de provocări: cum ar fi viața printre creaturile nopții. Partea bună este că are un strașnic vecin de cameră (care are obiceiul să dispară odată cu răsăritul soarelui) și un nou iubit (care are talentul de a da veșnic de necazuri).
Între timp, o frăție își organizează anualul Bal al Fetelor Moarte și – surpriză! Claire și prietena ei Eve, proscrisă ca și ea, sunt invitate. Fetele se duc la petrecere, sperând să găsească acolo ajutorul de care au nevoie pentru salvarea lui Shane. Dar când află adevăratul motiv al invitației, întregul iad se dezlănțuie, fiindcă de data aceasta viii și morții deopotrivă sunt gata să sfâșie cortina nopții.

*Cele două poze ale volumelor sunt făcute de prietena mea, Duca, căreia îi mulțumesc tare mult! ❤

Gândurile mele

Claire Danvers este tocilara tipică: eminentă (absolvă mai devreme cu un an liceul), timidă, fără prieteni, ignorată și batjocorită de ceilalți, care aspiră să ajungă la una dintre cele mai bune facultăți din State. Însă părinții o vor cât mai aproape de ei și nu sunt dispuși să o lase să-și ia zborul din cuib prea departe. Astfel că adolescenta de șaisprezece ani (aproape șaptesprezece) aterizează în ciudatul orășel texan – Morganville. Planul e simplu: să reziste doi ani acolo, iar apoi să se transfere la facultatea dorită.

O să descopere că nu este chiar atât de simplu cum a crezut ea că o să fie. Nu când hainele ei sunt făcute zdrențe și aruncate la gunoi, nu când se trezește învinețită și îmbrâncită pe scări sau când este amenințată cu moartea de Monica Morell, fiica primarului și cea mai populară tipă din campus. Ideea de a supraviețui, din toate punctele de vedere, în căminul care-i va fi casă timp de doi ani de zile nu e tocmai ceea ce și-a dorit. Preferând să fie certată de părinți și dornică de a scăpa de Morell, Claire își caută cazare înafara campusului și descoperă Casa de sticlă, o impozantă și străveche locuință ce ascunde multe secrete.

morganville___claire_x_shane_poster_by_jeminabox-d7735nm.jpg

Claire & Shane (sursa)

Deși cei trei prieteni (Eve Rosser, Shane Collins și Michael Glass), care locuiau acolo, i-au refuzat prima dată cererea, aceștia au acceptat-o în cele din urmă. Este avertizată încă din primele clipe că nu are voie să stea pe afară după ce s-a lăsat întunericul și că o parte a populației orașului nu este umană. Bineînțeles că adolescenta nu-i crede la început, dar atunci când aproape că o mierlește, nu-i mai pare așa o nebunie. Iar dacă puștoaica consideră că a scăpat de Monica și de „monicistele” ei, va avea parte de multe surprize neplăcute.

Vampirul Brandon nu dă semne că ar renunța la ideea de a o răni pe Claire. Shane, cel care se bagă mereu în necazuri, încheie un târg cu acesta pentru a o salva, spre enervarea tuturor. Tânăra, împreună cu noua sa prietenă goth, Eve, și cu responsabilul Michael, caută o cale de scăpare, nedorind ca prietenul lor să fie rănit. Cunosc faptul că vampirii au nevoie de o carte anume, iar Claire se oferă chiar să facă unele cercetări pentru a o găsi. Însă, odată cartea aflată în posesia ei, tânăra face greșeala de a apela la cine nu trebuieOliver, șeful lui Eve și al cafenelei Common Grounds din zonă. Chiar dacă bărbatul părea un tip de treabă, reprezentând un intermediar între oameni și vampiri, cei din urmă ascultând oarecum de el, nu se gândea niciodată că, de fapt, acesta era unul dintre ei. Un vampir foarte bătrân și important, de altfel.

„- OK, zise Shane. Asta… asta n-ar fi trebuit să se-ntâmple.
– Probabil că nu, acceptă ea. Dar plec peste două zile. Ar fi fost o prostie dacă nu te-aș fi sărutat măcar o dată.”

Astfel că fata noastră se trezește prinsă într-o luptă pe viață și pe moarte în care nu vrea să fie părtașa nimănui. Dar nu are încotro. Noii săi prieteni au riscat foarte multe pentru că au primit-o la ei acasă, iar ea nu va accepta să-i lase să se descurce singuri împotriva răului ce pândește din orice colț întunecat, chit că-i zi sau noapte. Și aceștia au ajutat-o când a avut nevoie, așa că este decisă să facă la fel, chiar dacă îi este îngrozitor de frică de tot ceea ce se întâmplă.

Al doilea volum al seriei îi găsește pe Claire, Eve și Shane sub protecția celui mai bătrân vampir din Morganville, Amelie (Michael era deja apărat de propria casă). Asta nu înseamnă că vor reuși să scape de Oliver care continuă să se joace cu mințile lor, băgându-i în sperieți de fiecare dată când prinde ocazia. O singură greșeală, iar înțelegerea cu Amelie s-ar putea duce pe apa sâmbetei. Din disperare și crezând că nu mai au scăpare din evenimentele trecute care aproape că au distrus Casa de sticlă cu ei patru înăuntru, Shane îl sunase pe tatăl său. Apel care va conduce la eliminarea protecției primite, începând chiar cu tânărul Shane.

Frank Collins este hotărât să se răzbune pe vampiri pentru pierderile suferite (fiica și soția), așa că atunci când băiatul l-a sunat pentru a-i cere ajutorul, și-a luat gașca de bikeri și a năvălit în oraș, pregătit să-și pună planul în aplicare. Lucrurile se vor complica foarte tare, iar cei care cad victime acestei viitoare altercații sunt cei patru tineri. Prezența tatălui lui Shane nu face decât să-i înfricoșeze mai rău ca vampirii flămânzi și cu ai lor colți ascuțiți.

„… în Morganville prietenii sunt singurii care te mențin în viață.”

Împrejurările nefericite îl aruncă pe Shane în mâinile vampirilor, fiind găsit vinovat pentru moartea lui Brandon, deși părintele său era adevăratul făptaș. Prietenii tânărului sunt în stare să-și riște propriile vieți pentru a-l salva, fiecare venind cu câte o idee, una mai sinucigașă ca alta. Fetele se costumează și pleacă spre Balul fetelor moarte la care a fost invitată Claire. Știind că-l vor găsi acolo, doresc să-i ceară ajutorul lui Sam, cel mai tânăr vampir din zonă, a cărui creatoare era Amelie care refuza să i se mai arate.

Invitația colegului simpatic se dovedește a avea un cu totul alt înțeles atunci când Claire începe să amețească brusc după sticla de apă băută. Așa se întâmplă dacă ai încredere într-un chip drăguț care încearcă să se dea bine pe lângă tine. Cu greu se mai ține pe picioare, iar dacă Eve nu apare la timp să o salveze, Ian și prietenii săi vor avea mare grijă de ea…

„Shane îi zisese că este o eroină, însă ea nu se simțea astfel. Se simțea ca o adolescentă înfricoșată, cu foarte multe de piedut. Nu pot să stau să-l privesc cum suferă, se gândi. Nu și dacă există o cale prin care să împiedic asta. Michael… Eve… Nu pot să risc. Cât de rău poate să fie?

Nu mă așteptam să-mi placă așa de mult cele două volume. Avem parte de acțiune din plin și pericole la tot pasul, de adrenalină și tensiune la cote alarmante, de răsturnări de situații neașteptate și de nelipsitele personaje enervante: Claire. În Casa de sticlă, nu-mi ajung degetele pe care le dețin ca să număr toate belele în care s-a băgat adolescenta. Dacă Shane este, de cele mai multe ori, un magnet pentru prostii și idei tâmpite, Claire îl depășește detașat.

Mă bucur însă că începe să se maturizeze pe parcurs (volumul 2) și nu mai e chiar așa de nesăbuită. Ba nu, mint. Dacă nu ar fi fost prea „lovită” în unele momente, ar fi acționat la fel de impulsiv. Noroc cu prietenii ei care o mai astâmpără din când în când. Totuși, se vede o mică îmbunătățire la ea. Timiditatea dă semne de estompare și încrederea în sine pare să-i ia locul ușor-ușor. Încăpățânarea și dorința de a nu lăsa pe nimeni în urmă o fac să sară în ajutorul tuturor, nu doar în apărarea celor pe care îi iubește, ceea ce-i va aduce unele beneficii, dar și pierderi.

d67e3m2-6d01e337-6c87-41f8-b6b1-073298a0b76a

Eve & Michael (sursa)

Relația cu Shane, pe lângă prieteniile legate cu Eve și Michael, un alt cuplu format, sunt singurele lucruri fericite din noua ei viață și nu are de gând să renunțe la ele. Poate că, la urma urmei, nu e chiar așa de rău că planul bine pus la punct a deraiat ceva mai mult de la drumul inițial. Da, încă urăște orașul cu toată ființa ei, însă acum este legată de el și mai are de luptat până ce va putea avea parte de un viitor așa cum își dorește.

Chiar dacă m-a enervat destul de mult personajul ei, începe să-mi placă oarecum de noua Claire. Nici Shane, Eve și Michael nu sunt mai prejos. Cei trei sunt majorii grupului, însă, chiar și așa, mai au și ei parte de momentele lor de slăbiciune. Cu toții o iau pe calea maturizării și încearcă să se folosească de orice au la îndemână pentru a se apăra de orașul blestemat. Au grijă unul de celălalt și se susțin reciproc, indiferent dacă sunt împotriva ideilor nebunești ce le trec prin cap sau dacă secretele întunecate ce se ascund în trecutul lor ies la iveală. Sunt acolo, unii pentru alții, iar asta contează cel mai mult pentru ei.

O serie fantasy adolescentină cu un început promițător. Povestea te prinde imediat și devii dependent de fiecare pagină pe care o dai într-un ritm amețitor, din dorința de a descoperi cât mai multe despre vampirii din Morganville și despre istoria străveche țesută în jurul lor. 

Nota mea: 4/5

nota 4

langit-merah.regular

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

14 gânduri despre „Rachel Caine: Vampirii din Morganville (#1, 2) – Casa de sticlă + Balul fetelor moarte

  1. Cred că pot spune că seria „Vampirii din Morganville” m-a consacrat ca cititor al genului paranormal pentru adolescenți.
    Îmi amintesc cât de disperată eram în timpul liceului să obțin volumele pe toate căile posibile: strângeam banii de pachet, mă înscriam la toate concursurile posibile, ba chiar le impuneam invitaților de la zilele mele de naștere să îmi cumpere un volum din serie. Desigur, unul dintre ei a greșit vampirii și mi-a luat „Academia vampirilor”, dar asta e altă relatare.
    Rachel este celebră pentru pasiunea ei pentru a descrie orașele mici și plictisitoare în care toată lumea cunoaște pe toată lumea și când un nou venit îi trece pragul acelui orășel de la capătul pământului, se dezlănțuie Iadul pe pământ. Prietenii sunt dușmani și dușmanii prieteni și nimeni nu este ceea ce pare.
    Îmi pare sincer rău că Grupul Editorial Corint nu mai continuă seria și că s-a oprit după doar primele opt volume, însă acum că Ed. Herg Benet a publicat „Still House Lake” îmi pun speranța că poate vor semna cu autoarea și pentru reluarea seriei „Vampirii din Morganville”, pe care aș vrea să o recitesc și de ce nu, să încep să o vânez pentru restul volumelor pe amazon.com.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.