Publicat în Ce am citit/Wrap-up

Wrap-up #7 – decembrie [2018]


Așa cum v-am obișnuit tot anul 2018, mi-am băgat din nou nasul în provocările de prin blogosferă: un maraton de sezon și niște #zurgălăi. Pentru maraton, a trebuit să citesc cărți legate de iarnă și, în funcție de pragurile trecute, eram elf începător (3 cărți), spiriduș avansat (6 cărți) sau mâna dreaptă a Moșului (cel puțin 10 cărți). Nu prea aveam eu multe cărți iernatice, o parte citindu-le deja în anii trecuți, așa că m-am trezit răscolind biblioteca după ele. Am reușit să citesc doar 5 cărți de sezon, fiind doar la un pas de a atinge pragul al doilea.

Pentru zurgălăi, aveam de bifat 6 cerințe (am notat titlurile citite în dreptul fiecăreia) și am rămas cu una restantă:

1. Globulețul tricolor – o carte scrisă de un autor român. // Povestiri fantastice și SF

2. Globulețul vechi – citește o carte care stă de mult în biblioteca ta și pe care o amâni lună după lună. // Roșu ca sângele

3. Bezea și ciocolată caldă – Veche sau nouă, condimentată sau relaxantă, citește o carte de dragoste. // Magia dragostei

4. O, brad frumos! – dacă nu citim cărți tematice acum, apoi când? // Un Crăciun de neuitat

5. Cadouri sub brad – ai o carte pe care ai primit-o cadou, dar nu i-a venit momentul? //

6. Albul iernii – citește o carte cu copertă/titlu de iarnă. // Alb ca zăpada

47379808_2047099165333430_5915599842809217024_n

3/5

Un Crăciun de neuitat întrunește două povestioare simpatice care se petrec în preajma Crăciunului. Personal, mi-aș fi dorit să fie o poveste cap-coadă și să fiu alături de personaje mai multe pagini, nu doar câte o jumătate de carte. Stilul autoarelor este unul asemănător de ambele părți. Dai pagină după pagină și nici nu știi când ai ajuns la final. Povestirile se citesc destul de ușor și nu întâmpini dificultăți pe „drum”. Amândouă au parte de un Crăciun fără zăpadă.

Prima poveste, Un Crăciun tropical, mi s-a părut ceva mai amuzantă decât cea de-a doua. Nu prea are cum să nu te amuze boacănele copilărești pe care Tara le face, de la a da o mică petrecere în cinstea ei, deși colegilor le spusese că e pentru bucătarul șef, la a ajunge cu toții încuiați în frigider, până la a fi mușcată de un ren, moment luat în râs de toată lumea, chiar dacă era adevărat. :))

La cei 30 de ani ai săi, e singură, își pierde singurii prieteni pe care-i avea și locul de muncă, iar soră-sa cea mică o bate la cap să vină acasă de Crăciun și să-și găsească și ea odată pe cineva. Întâmplarea cu renul îi aduce însă o vacanță gratuită în Maui, departe de haosul din viața ei, ceea ce o bucură nespus de mult. Dar atunci când și familia apare în urma ei, pare că, pentru moment, ceea ce și-a propus se duce pe apa sâmbetei.

În a doua poveste, Un Crăciun magic, facem cunoștință cu Josie care a renunțat la facultate pentru a-și crește fiica. Nedorind prea mult să apeleze la ajutorul familiei și al tatălui copilei, aceasta s-a încăpățânat să se descurce de una singură, lucrând cu mai multe job-uri deodată, mai ales în perioada Crăciunului.

Un eveniment ce va zdruncina puțin viețile oamenilor din mica zonă va aduce cu sine un grup necunoscut care vrea să-l trimită la azil pe cel mai bătrân vecin al lor și să-i vândă totodată și casa. Printre aceștia se află și nepotul acestuia care crede că așa ar fi mai bine, deși nu l-a cunoscut niciodată cu adevărat pe unchiul său. Orli, fiica Josiei, împreună cu alți copii sunt primii care pun piciorul în prag și încep operațiunea de salvare a bătrânului. Curând, părinții lor vor continua treaba celor mici, dar oare vor reuși să găsească un final fericit și pentru acesta?

49118458_280530349321256_740581584511434752_n.jpg

Trilogia Albă-ca-Zăpada de Salla Simukka (recenzie)

De mult timp mă aștepta această trilogie să o citesc, iar după ce mi-am achiziționat și celelalte două volume la Gaudeamus-ul de anul trecut, mi-am zis că este cazul să o încep odată. Mai ales că se potrivește tare bine cu acest anotimp.

O trilogie polițistă potrivită pentru tineret care prezintă valențe din unul din basmele copilăriei: Albă ca Zăpada. Personajul principal nu este perfect, însă are o minte sclipitoare și știe să se descurce, chiar și când nu există cale de ieșire. Nu este o profesionistă în ceea ce face, ci este doar o adolescentă obișnuită și curajoasă care nu poate să stea cu mâinile în sân și să privească cum lumea se întoarce cu fundul în sus, atunci când ea e prin preajmă. Nu vă așteptați să-i iasă lucrurile întotdeauna bine, fiindcă uneori mai dă și greș.

Însă, chiar și așa, alături de Lumikki, veți avea parte de aventuri periculoase, pe muchie de cuțit, și veți cădea în capcanele celor care sunt pe urmele voastre. Șansele nu vor fi întotdeauna egale, însă voința, o mână de ajutor și un strop de noroc or să vă scoată din impas exact atunci când vă așteptați cel mai puțin. Veți fugi pentru a scăpa cu viață și veți lupta pentru ca cei dragi să nu fie răniți. Veți iubi și vă veți lăsa iubiți, iar acceptarea oamenilor din jur, ca prieteni, nu vă va mai speria atât de mult ca înainte.

49137999_2083107305065949_3900909058818834432_n.jpg

2/5

Magia dragostei de Lisa Dale. Povestea începe prin iunie și se termină cu un miracol de Crăciun.

Lana și Eli sunt cei mai buni prieteni de la începutul facultății, însă prietenia lor a luat cursul firesc al dragostei într-o noapte de acum zece ani. O noapte pe care amândoi au ajuns s-o nege. Teama Lanei de a fi părăsită și de Eli a forțat-o să-i frângă inima acestuia, pentru a-l putea păstra ca prieten. Însă nu doar el a fost afectat, ci și ea, deși nu voia să recunoască. Chiar dacă prietenia lor a rezistat în timp, trecând oarecum peste acel moment, relațiile romantice cu cei din jur erau de scurtă durată. Inconștient, acaparată de gelozie, Lana intervenea în legăturile lui Eli cu femeile, îndepărtându-le de el, iar ea nu simțea decât o pasiune trecătoare față de bărbații care se perindau prin viața sa.

Pasionat de meteoriți, Eli se întoarce dintr-o călătorie de opt luni de cercetare, sperând să-i facă o surpriză prietenei sale. Așteptând-o acasă la ea, se trezește cu Lana însoțită de un bărbat. Supărat și „bântuit” de amintiri, Eli ajunge în brațele unei tinere dornice de aventură. Amândoi vor încerca să se țină la distanță, dar, inevitabil, se vor ciocni în cele din urmă. Lana reînvie trecutul și luptă în continuare pentru prietenie, în schimb ce Eli vrea mai mult de la ea, vrea iubire.

Personajele m-au enervat maxim, mai ales Lana și sora ei Karin. Lana este prea nehotărâtă și se dă precum bate vântul, lăsându-se condusă de cei din jur, iar Karin disperă din cauză că nu poate rămâne însărcinată, ajungând să-și pună în pericol căsnicia și relațiile cu restul lumii prin deciziile iraționale pe care le ia.

Finalul cărții este printre singurele aspecte care mi-au plăcut. Un altul ar fi pasiunea surorilor pentru plante și faptul că, la fiecare lună a anului prezentată în carte, autoarea a scris câteva cuvinte despre florile sălbatice care cresc în respectivele perioade.

18405205.jpg

3.75/5 (atât a ieșit la calcul :)) )

Povestiri fantastice și SF de Sergiu Someșan. V-am spus data trecută că o să mai citesc și alte cărți de-ale autorului, așa că exact asta am și făcut. Am regăsit o parte dintre povestirile din Aproape îngeri (3 stele) și Numărul fiarei (4 stele) și aici, printre care: Apă vie, apă moartă, Poiana îngerilor și Cel din urmă unicorn.

Cartea prezintă zece povestiri, iar cel mai mult mi-au plăcut Apă vie, apă moartă, Tăietorul de lemne, O cască albă și un copil în ploaie și Mica mea contribuție la sfârșitul lumii. Aș vrea să vă povestesc despre ele, însă aș spune prea multe și vreau să vă las pe voi să le descoperiți. Tot ce vă pot spune este că unele povestiri sunt destul de triste și, într-un fel, atât de adevărate. Fără să vrem, din pur egoism si disperare, nu ne gândim că, uneori, faptele noastre pot avea urmări neașteptate, inevitabile, și că toți cei din jurul nostru ar putea avea de suferit, nu numai noi.

„Simt că aici, în cărțile astea, sunt multe mistere care, atunci când le voi dezlega, în mod sigur vor schimba lumea…Dacă voi fi lăsat să le spun…Pentru că multe forțe ar dori ca aceste taine să rămână pe veci îngropate în beznă și uitare…”


Ce lecturi v-au ținut de cald pe final de an? ^^

small-3114-5b9951ea49c08

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

4 gânduri despre „Wrap-up #7 – decembrie [2018]

 1. Îmi place foarte mult wrap-ul tău și cum l-ai structurat, deși fotografiile mi se par cam mari. Cred că ar fi bine dacă ai avea în vedere ca pe viitor să le redimensionezi să fie mai micuțe.

  M-ai făcut curioasă cu romanul „Magia dragostei” al Lisei Dale. Deși ai zis că personajele nu sunt cele mai mature și raționale, cumva prezentarea romanului m-a atras foarte mult.

  Sunt curioasă de scriitura lui Sergiu Someșan. Din auzite, văzute și mai puțin discutate, îl consider un scriitor de SF și cu acest gen literar nu este tocmai în aria mea de interes, l-am evitat. Abia aștept să-ți răsfoiesc blogul în continuare și să găsesc mai multe impresii despre el pe care aș vrea să le dezvoltăm la articolele aferente.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mă bucur să aud asta! Uneori, când e prea aglomerată postarea, las pozele mai mici. Însă de cele mai multe ori, le prefer așa cum sunt acum. 😊

   „Magia dragostei” n-a fost chiar printre preferatele mele, dar poate ție o să-ți placă. Aștept păreri, dacă vei ajunge să o citești.

   Cum reiese și din articol, am citit deja trei cărticele de-ale autorului și mi-au plăcut. Toate 3 sunt alcătuite din mai multe povestiri, atât fantastice, cât și SF. Sigur o să găsești câteva și pe placul tău și sunt și ușor de înțeles. 😉

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.