Publicat în Ce am citit/Wrap-up

Wrap-up #6 – noiembrie [2018]


Luna asta am recuperat. Prea mă delăsasem și nu mai aveam niciun chef de citit. Așa că m-am aruncat cu (,) capul înainte și m-am înscris la un maraton de centenar pe grupul Prefață de carte&Porția de citit, ca de obicei. Pentru acesta am avut de respectat niște cerințe simple, însă, din nefericire, nu m-am aflat printre cei care au reușit să-l și termine. Am citit doar 5 cărți din cele 6 pentru maraton. Adevărul este că cerința care a rămas nu m-a atras așa de tare, încât să dau gata cartea pe ultima sută de metri.

Înainte de a vă povesti despre lecturile ce l-au bucurat pe noiembrie, mai am să vă prezint o carte citită la sfârșitul lui octombrie pentru o provocare halloweeniană de pe grupul Anca și cărțile și pe care am uitat să o introduc în articolul trecut. Este vorba de Cimitirul animalelor de Stephen King – recenzie.

47322283_765892857106147_4090209613541015552_n.jpg

3.5/5

La câte am auzit despre King, mă așteptam la mai mult de la cartea aceasta, însă a fost suficient de okay, încât să continui  să citesc și să-mi doresc să aflu finalul. Autorul ar fi putut renunța lejer la măcar 100-150 de pagini, pentru ca lectura să fie ceva mai aerisită. S-a pierdut în prea multe detalii, rezultatul fiind plictiseala pe care mi-a indus-o pe alocuri.

Acum să trecem la lecturile maratonului de centenar. Acesta s-a desfășurat pe tot parcursul lunii noiembrie și a avut ca cerințe, următoarele:

#1 carte scrisă de un autor interbelic

Așa cum vă spuneam, este singura pe care nu am bifat-o.

47251659_2056095464428864_653442831288893440_n.jpg

3/5

#2 carte scrisă de un autor român contemporan

Nopțile amanților continuă în același ton ca primul volum al seriei, Zilele amanților: ironic, amuzant și plin de aparențe înșelătoare. Mircea, soția Teo și amanta Cati se învârt în același cerc vicios, presărat cu minciuni și resemnare. Niciunul nu e în stare să pună piciorul în prag pentru a încheia ceva nu mai are rost, ci se lasă acaparați de lașitate și de ceea ce spune lumea, crezând că totul va fi ca la început. Fiecare va lua decizii pe care le va regreta apoi și își vor da seama de greșeli doar atunci când pare să nu mai existe nicio speranță pentru ei.

20181204_095457

5/5

#3 romance scris de un autor român

Am iubit această carte și am empatizat foarte tare cu cele două personaje principale, Nicolle și John. Povestea creionată în jurul lor este una emoționantă și dulce-amăruie. Pur și simplu nu ai cum să rămâi indiferent la ceea ce au avut de pătimit în trecutul ce atârna atât de greu pe umerii lor, mai ales pe ai Nicollei. Doi tineri îndrăgostiți își promiseseră iubirea și că vor face orice le stă în putință pentru a rămâne împreună, însă împrejurările nefaste nu i-au lăsat și i-au distrus pe amândoi, plantând ură în inimile lor.

Șocul de a se revedea, după șase ani despărțiți, lovește exact la țintă și iubirea pătimașă din trecut pare să revină în forță, ca și când acei ani plini de dor și de suferințe nu ar fi existat niciodată. Însă niciunul nu-și lasă chipul să dezvăluie mai mult de câteva fracțiuni de secundă adevăratele lor sentimente în privința celuilalt, ci își zugrăvesc pe față o mască indiferentă, sperând că vor reuși să se evite pentru totdeauna.

Nu pentru mult timp totuși. Destinul are altceva pregătit pentru ei, iar acum că s-au regăsit, nu mai e cale de întors.

20181208_194623

3.5/5

#4 carte fantasy/horror scrisă de un autor român

Încă de când a apărut cartea, am fost intrigată de copertă și de ceea ce scrie pe spatele ei. N-am mai întâlnit ideea de șaman în nici o lectură citită de mine până acum și am vrut să descopăr cât mai curând povestea autoarei. Personal, cred că ar mai fi loc de dezvoltare a ideii, deoarece finalul poate fi luat drept un nou început pentru personajul principal care abia ce și-a acceptat menirea. Drumul Jessicăi nu s-a terminat încă și mai are multe de descoperit și de învățat pentru a ajunge un șaman puternic, așa cum au fost părinții ei. În plus, sunt unele evenimente care nu au fost elucidate și am rămas cu multe întrebări de pe urma lor. Recenzie.

20181204_095656

4/5

#5 carte (orice tip) scrisă de un autor român (bărbat)

Nu e prima carte de-a autorului pe care am citit-o și probabil că nu va fi nici ultima, deoarece îmi place stilul acestuia de a scrie, iar povestirile sale sunt ușor de lecturat.

Nu aș putea spune că am vreo povestire preferată din cele 8 care se regăsesc în carte. Fiecare are ceva aparte și ireal în ea, ceva care te face să te întrebi ciudățenii la care poate că te-ai mai gândit deja, doar că nu ai lăsat gândul să te ducă mai departe și nu l-ai întors pe toate părțile până ai epuizat subiectul, ca să vezi unde ajungi.

Cum ar fi ca timpul să meargă înapoi din cauza unui simplu calcul matematic? Dacă ai fi fost în locul Evei, ce ai fi făcut? Cum ar fi dacă lumea n-ar mai visa și totul s-ar limita la ultimii visători rămași pe pământ? Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista viață în cărți? Sau dacă lumea ar fi împățită pe mai multe planuri atemporale care duc inevitabil spre trecut sau viitor? Ce ați spune despre o lume în care scriitorii ar fi extrem de rari, iar cărțile ar fi concepute de calculatoare și s-ar face contrabandă de ele între azi și mâine?

O lectură care îți dă de gândit asupra lumii în care trăiești și care te îndeamnă să vezi mai departe de ceea ce ai în față.

45967224_2017143451662335_566874776140775424_n.jpg

2/5

#6 carte (orice tip) scrisă de un autor român (femeie)

A fost o cărticică destul de faină, pe care am citit-o foarte repede. Nu mi-a plăcut faptul că îți dădeai seama repede cine erau făptașii primelor două „aventuri”, dar poate că ăsta a fost și planul autoarei?! Aș fi vrut totuși mai mult suspans și adrenalină de la ele. Vinovații sunt creionați a nu fi prea experimentați și ajung a fi prinși în extrem de puțin timp, deoarece sunt neglijenți în a-și ascunde faptele și cred că vor reuși să scape.

Detectiva amatoare de senzație, soprana Stella Marian-Harrington anchetează cele două fapte cu iscusință și cu spiritul curios ce o caracterizează, reușind să elucideze crimele de parcă s-a născut pentru asta. Ultima „aventură” mi s-a părut însă oarecum întortocheată, ciudată chiar, și sunt curioasă dacă există o continuare a ei pentru a afla mai multe.


Voi cu ce lecturi v-ați delectat luna trecută? 🙂

small-3114-5b9951ea49c08

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

9 gânduri despre „Wrap-up #6 – noiembrie [2018]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.