Publicat în Recenzii

Vampirii Sudului – Charlaine Harris #2


Știu că am zis că revin curând cu cea de-a doua parte a seriei, un curând care s-a transformat în jumătate de an, însă m-am luat cu altele și am bătut pasul pe loc cu acest articol. Îmi cer scuze. De asemenea, cum am mai uitat din acțiunea volumelor rămase, am fost nevoită să mai arunc un ochi prin cărțile respective, pentru a-mi reaminti unele evenimente, astfel încât să nu le încurc între ele.

Fiecare volum al seriei m-a aruncat într-o intrigă captivantă, mi-a oferit acțiune și un deznodământ la care nu m-am așteptat, oricât a părut de previzibil uneori, și, bineînțeles, nu a lipsit nici doza de erotism. M-am bucurat de o întreagă arie de răsturnări de situație care m-a ținut în suspans și cu sufletul la gură, așteptând curioasă ce avea să se mai întâmple în final cu anumite ființe, fie ele omenești sau supranaturale.

Personajele din imaginația autoarei sunt absolut delicioase și frumos conturate. Sookie este o eroină care se face plăcută instantaneu. Este mereu gata de acțiune și hotărâtă să ducă un lucru până la capăt, oricât de teamă și de greu i-ar fi. Se lasă însă foarte ușor cucerită, spre disperarea mea. A avut ceva legături romantice de-a lungul seriei cu ființele supranaturale și, deși și-ar fi dorit ca lucrurile să stea altfel cu alte personaje, a reușit să le țină la distanță și nu le-a alimentat speranțele.

Bill mi-a plăcut foarte mult în primele volume, deoarece era mereu acolo lângă Sookie, iubind-o și având grijă de ea, însă totul s-a schimbat undeva prin al treilea volum și nu-mi mai era așa simpatic ca la început. A fost doar vina lui, pentru că nu a știut să-și joace șansa, și a pierdut. Pe când Eric, ei bine, el este preferatul meu dintre preferați. Șarmant, sexy și sarcastic până-n măduva oaselor, vampirul emană un suflu de bad boy dat naibii, dar unul cu suflet mare, deși nu o să recunoască vreodată asta, nici de ar mai muri din nou. Încă din primele momente de când o cunoaște pe Sookie, îi ține spatele și o salvează în momentele de criză. Nu se sfiește în a-i arunca în față cuvinte deocheate când și când, sperând că va avea parte de o mică aventură cu ea. Însă roata se întoarce și, odată cu ea, și sentimentele lor.

sdf

vs11capcanamortala-horz


Morţi cu toţii (#7)


“Ha,” I said. „Oh, ha-ha. Yeah, ’cause they love me. You see how many vampires are up here? Zero, right?”
One,” said Eric, stepping out of the stairwell.”

“Was I just curious about what the agenda might be at a vampire summit? Did I want the attention of more undead members of society? Did I want to be known as a fangbanger, one of those humans who simply adored the walking dead? Did some corner of me long for a chance to be near Bill without seeking him out, still trying to make some emotional sense of his betrayal? Or was this about Eric? Unbeknownst to myself, was I in love with the flamboyant Viking who was so handsome, so good at making love, and so political, all atthe same time?


Situația nu se anunță una prea roz în acest volum. Avem parte de mai multă moarte și teroare și nu pare că se va termina aici. Odată cu evenimentul tragic din Categoric moartă și cu lovirea uraganului Katrina, Regina Louisianei, Sophie-Anne, începe să piardă din puterea pe care o deține. Se intentează un proces, ca urmare a uciderii Regelui din Arkansas. Astfel că Regina apelează la protagonista noastră în ideea de a se folosi de harul telepatic pentru a-l descoperi pe cel sau pe cei ce o vor cu adevărat moartă. Sookie nu are nici o șansa de a refuza, știind prea bine care sunt consecințele, dacă se împotrivește. Pentru a nu rămâne chiar singură pe timpul zilei, în timp ce vampirii își fac somnul de frumusețe, tânăra pândește zona alături de Barry, care a fost înzestrat cu același har.

Pe lângă această misiune, Sookie nu știe ce să mai facă în privința lui Quinn. Se pare că și bărbatul este prezent la reuniune, dar abia dacă au timp să-și vorbească, fiecare fiind ocupat cu treaba lui. De asemenea, împreună cu Stackhouse descoperim lucruri din trecutul acestuia, iar faptul că nu pot să discute despre ceea ce a aflat, o enervează.

Procesul are loc la Rhodes, punct de întâlnire unde se vor prezenta toți Regii și Reginele de pe continent. Aparent, datorită lui Sookie, Sophie-Anne reușește să câștige, dar nu are timp să se bucure prea mult de victorie. Hotelul în care erau cazați cu toții explodează. Frăția Soarelui s-a gândit să le facă de petrecanie atât morților, cât și celor care îi venerau și îi ajutau pe aceștia. Sookie și Barry sunt cât de cât pe fază și reușesc să le scape pe majestățile sale, însă Sophie-Anne rămâne fără picioare, iar mâna ei dreaptă, Andre, este ucis. (Au meritat-o!)

Deși Regina are un chip delicat, de copil, care nu-i trădează adevăratele intenții, căpșorul ei frumos a fost în stare să născocească multe. Alături de Andre, au călcat în picioare pe oricine li s-au pus în cale. Dar, acum, totul s-a întors împotriva lor.


Mai rău decât moartea (#8)


“I want to be first. I know that’s selfish, and maybe unattainable, and maybe shallow. But I just want to come first with someone. If that’s wrong of me, so be it. I’ll be wrong. But that’s the way I feel.” (Sookie Stackhouse)

“But when I heard his voice, I felt content. When I was with him, I felt beautiful and happy. And there was nothing I could do about it.” 


Ne bucurăm de aceeași acțiune alertă și fără momente de respiro, ca și până acum. Nici nu și-a revenit bine din șocul provocat de evenimentele trecute, că Sookie e nevoită să facă față altora, mai mult sau mai puțin.

După tragedia de la Rhodes, Quinn dispare și pare a fi de negăsit. Vampirii au nevoie de un nou conducător, Regina Louisianei găsindu-și, în cele din urmă, sfârșitul, iar tensiunile în rândul lor cresc mai mult ca niciodată. Nici vârcolacii nu o duc prea bine, când haita începe să piardă câte un membru, iar aceștia se învinovățesc între ei, deși primejdia vine din afară.

Fratele lui Sookie începe să se confrunte cu probleme în căsnicie, mai ales atunci când au de oficializat ritualurile specifice teriantropilor-panteră din micul lor orășel. Iar fata noastră, pe de-o parte, Debbie Pelt nu s-a învățat minte și încă îi face necazuri, iar pe de altă parte, trebuie să se obișnuiască cu familia nou descoperită. Pe lângă toate astea, îl salvează pe Felipe de Castro, un vampir care se dovedește a fi noul Rege al Louisianei și, astfel, se alege cu o favoare din partea acestuia când va avea nevoie.

În privința bărbaților din viața ei, Bill încă este prin jur, gata să-i sară în ajutor și dorindu-și ca ei să fie din nou împreună. În anumite momente, mi-a adus aminte de aspectele care au condus la legătura lor din prima carte, așa că sper să găsească și el pe cineva în cele din urmă. Tachinările dintre Sookie și Eric sunt încă la cote înalte, însă, chiar și așa, cei doi par să se îndrepte spre un drum ceva mai sigur. De când cu pierderea memoriei de către vampir și cu sângele acestuia băut de Sookie, legătura lor s-a amplificat și stă să explodeze în orice clipă.


Mort și-ngropat (#9)


“Don’t you just hate nights like that, when you think over every mistake you’ve made, every hurt you’ve received, every bit of meanness you’ve dealt out? There’s no profit in it, no point to it, and you need sleep.”

“The vampire is not a bad man, and he loves you.” 

“Darling, you can nail my ass anytime.” – Eric Northman


Vârcolacii și teriantropii se decid în sfârșit să se arate lumii, reacțiile omenirii fiind împărțite, ca și în cazul marii dezvăluiri pe care au avut-o vampirii cu ceva ani în urmă. Însă, de data asta, aceste ființe, pe jumătate animale, par să fie văzute mai bine de oameni sau, pur și simplu, nu li se acordă atât de multă atenție. Cel puțin, pentru moment. Printre aceștia se află și Sam, cel mai bun prieten al lui Sookie, care naște reacții diverse printre semenii săi, atunci când își arată propria natură. Astfel că Merlotte’s începe să se golească, fiind evitat de la aflarea veștii. Puțini sunt cei care rămân și se opresc, ca de obicei, la localul lor preferat.

Consecințele nu întârzie să apară nici în acest caz. Crystal, teriantrop, dar și fosta soție gravidă a lui Jason, este găsită crucificată în spatele barului lui Sam. Vârcolacul Dawson, iubitul pentru scurt timp al vrăjitoarei Amelia, dispare rapid din peisaj și el. Spre deosebire de Crystal, vârcolacul chiar îmi devenise simpatic. Au loc și alte morți suspecte și, chiar dacă vinovatul e în fața lor, nimeni nu-l vede.

Acum căsătoriți, legătura amorezaților noștri, Sookie și Eric, atinge punctul dorit, aceștia ajungând să fie din nou împreună. Acum este conștient și vampirul de relația lor, nu mai este amnezic, deși și-a adus aminte de acea scurtă și frumoasă perioadă din viața sa. Eric este mai sigur pe ceea ce simte, dar Sookie încă este confuză, neștiind dacă să dea vina pe legătura de sânge pe care au făcut-o la Rhodes sau dacă ei chiar se iubesc.

Stackhouse se trezește răpită și torturată de zânele psihopate care i-au ucis părinții, în timp ce Eric este ținut captiv de Victor Madden pentru a n-o ajuta, cel care are grijă de Louisiana atunci când Felipe nu e prin preajmă. Cineva apropiat moare încercând să o salveze, iar străbunicul Niall, conducătorul zânelor, alege să închidă portalurile dintre lumi și pe el de partea cealaltă, pentru a evita ca alte evenimente catastrofale să mai aibă loc vreodată.


Moarte în familie (#10)


„Cu toate că eu nu mă consideram căsătorită, din moment ce nu făcusem decât să-i înmânez un cuțit ceremonial (Eric profitase de ignoranța mea în cadrul magistralei sale strategii), vampirii vedeau altfel lucrurile. O căsătorie între un vampir și un om obișnuit nu este tocmai ca o însoțire cu „iubește, cinstește și supune-te” ca între oamenii normali, dar Eric se așteptase ca mariajul să-mi aducă vreo câteva avantaje în lumea vampirilor. De atunci, lucrurile decurseseră destul de bine, vampirește vorbind. Adică, în afara uriașei erori, când Victor nu-l lăsase pe Eric să-mi vină în ajutor atunci când eram pe cale să mor; Victor, cel care trebuia neapărat să moară.”

“I hurt with you. I bled with you – not only because we’re bonded but because of the love I have for you.” – Eric Northman

„— Te iubesc, îmi zise. Nimic din ceea ce ai face sau ai spune nu va putea schimba asta. Dacă mi-ai cere să îngrop un cadavru pentru tine – sau să omor pe cineva – aș face-o fără crâcnire.
— Există unele povești urâte între noi, Bill, dar tu o să ocupi mereu un loc special în inima mea. M-am chircit parcă în mine însămi auzind această frază răsuflată ieșindu-mi din propria gură. Dar, uneori, clișeele exprimă adevărul…”


Lupta cu zânele a lăsat urme adânci în sufletele personajelor și s-a soldat cu pierderi de ambele părți. Bill a căpătat o boală care îl termină puțin câte puțin și, deși știe că ar putea fi ajutat, nu face nimic în acest sens. Însă Sookie nu poate sta cu mâinile în sân atunci când prietenii ei suferă. Reușește să o găsească pe „sora” lui Bill și să o aducă înapoi în viața lui pentru a-l salva. Cum spuneam, Bill ar fi putut-o chema singur, dar cred că a dorit să o vadă pe Sookie având grijă de el și păsându-i de ceea ce i se întâmplă.

De asemenea, blonda noastră continuă să-l ajute pe Alcide Herveaux, noul conducător al haitei din Shreveport. Chiar îi pune la dispoziție pădurea de pe proprietatea sa pentru o vânătoare nocturnă. Totodată, e nevoită să se ferească de zânele rele ce au rămas în lume și caută răzbunare. Iar prietena ei, Amelia, hotărăște să se întoarcă acasă, dorind să-și revină după pierderea vârcolacului. În ceea ce privește locuitorii orășelului Bon Temps, Tara, prietena bună din copilărie a lui Sookie, este însărcinată și se informează de buna creștere a copilului ce se va naște, iar fratele ei Jason se vede deja cu cineva, după mariajul eșuat de care a avut parte. Până și Sam și-a găsit o iubită, încercând să se distragă de la ceea ce simte pentru Sookie.

În peisaj apare un nou vampir, unul extrem de bătrân, Appius Livius Ocella, creatorul lui Eric, dar nu singur, ci cu un alt „fiu”, adolescentul Alexei Romanov. Cel din urmă începe să cauzeze necazuri, ucide oamenii ce-i ies în cale pentru a se hrăni și face o pasiune pentru Jason. Ambele personaje vor avea parte de o surpriză destul de neașteptată.

Între Sookie și Eric încă există unele tensiuni care, odată cu apariția vampirului bătrân, se întețesc. Autoarea continuă să se joace cu cei doi și nu-mi prea place drumul pe care o apucă. Ador acest cuplu și chiar nu îmi doresc ca ei să se despartă. Nu vreau să mă mulțumesc doar cu ce primesc, ci îi vreau pe ei împreună și pe nimeni altcineva care să intervină între! 😦


Capcană mortală (#11)


“We might be on the same page, but I wasn’t happy about reading it.” 

“One of the most wonderful, and the most appalling, things about Eric loving me was that he didn’t give a shit about anyone else.” 

“I love you,” Bill said helplessly, as if he wished those magic words would heal me. But he knew they wouldn’t.
“That’s what you all keep saying,” I answered. “But it doesn’t seem to get me any happier.” 

„Într-un fel, îmi cam lipsește legătura aia, i-am mărturisit; dar, în același timp, e o ușurare că a dispărut.”


Merlotte’s, barul în care lucrează Sookie, cade pradă unui atentat. Pentru că vestea existenței celor cu dublă natură nu a fost chiar pe placul tuturor, suspecții par să fie cei care le sunt împotrivă. Folosindu-se de harul ei, tânăra se aruncă în miezul problemei, împreună cu Sam, pentru a descoperi cine este inculpatul.

Acum, nu mai împarte casa cu vrăjitoarele, ci locuiește împreună cu zânele, vărul Claude și cu unchiul Dermot care seamănă extrem de mult cu fratele ei Jason. De asemenea, o bucățică din portalul acestor creaturi, care-i traversează pădurea, a rămas deschisă și blonda se folosește de acesta pentru diverse lucruri. Debbie Pelt continuă să-și facă simțită prezența, însă nu pentru mult timp. Victor Madden cauzează și el destule necazuri personajelor, dar acestea se vor întoarce împotriva lui.

Un personaj foarte intrigant, domnul Desmond Cataliades, fostul avocat demonic al Reginei Sophie-Anne și, totodată, tutore al lui Sookie, îi oferă o moștenire rămasă de la bunica ei, pe care o primise în dar de la Fintan, bunicul-zân adevărat, și îi povestește despre trecutul familiei sale și despre cum a ajuns ca ea să capete telepatia. Un alt personaj care mi-a atras atenția încă de la începutul seriei a fost și este Pam, fiica lui Eric. O tipă badass care spune direct ceea ce gândește și care nu se sfiește de absolut nimic, nici măcar de faptul că ar putea s-o pățească, fiindcă îi dezvăluie unele secrete ale lui Eric prietenei ei, Sookie. [Pot să spun că iese cam șifonată din situația asta.]

În privința relației personajelor noastre preferate (mai mult, Eric), deși m-au enervat ambele în aceeași măsură pentru modul în care au reacționat, lucrurile încep să stea din ce în ce mai prost. Chiar dacă Occela a dispărut, a avut grijă să le ofere un mic „cadou” celor doi, cadou ce a dus inevitabil la distrugerea legăturii și-așa fragile pe care o mai aveau.


Atingerea morţii (povestiri)


“Vampires like fairies the way dogs like bones: great toys, good food.”


Povestirile au fost destul de simpatice și de amuzante, așa cum ne-a obișnuit autoarea, chiar dacă nu au fost la fel de pline de acțiune și de suspans ca volumele din serie. Acestea vin ca o completare, unde descoperim anumite detalii din viața personajelor secundare ce nu au fost prea accentuate în serie și astfel putem să le cunoaștem ceva mai bine.

Cunoaștem deja din serie că una din zâne, Claudette, tripleta lui Cluade & Claudine, a murit, dar nu aflăm cum anume s-a întâmplat. Prima povestire se leagă de acest aspect și împreună cu Sookie și cei doi gemeni rămăși pornim în căutarea celui vinovat. Cine ar fi crezut că Eric Northman este un fan înrăit al lui Vlad Țepeș? A doua povestire debutează cu noaptea de Halloween, iar vampirul nostru drag și-a decorat clubul Fangtasia, sperând că, în acel an, Dracula va alege să-și facă apariția în bârlogul său.

În cea de-a treia, aflăm mai multe amănunte în legătură cu Hadley, verișoara lui Sookie care a ajuns în cele din urmă vampir. Următoarea povestire nu pare să se piardă prea mult în decorul creat în serie de către autoare. Situația pe care o au de rezolvat protagonista și prietena ei vrăjitoare, Amelia, nu e una periculoasă și nici nu se pune accent pe elementele fantasy ca și până acum. Ultima povestire reprezintă o adevărată surpriză.

Eu am citit această carte la urmă, dar v-aș recomanda să citiți fiecare din cele 5 povestiri ce o alcătuiesc atunci când le vine rândul. V-am vorbit deja despre ordinea acestora în prima parte.


Atât a fost și cu restul cărților citite de mine din serie. Nu promit că o să revin și cu ultimele două volume care pun capăt aventurilor lui Sookie Stackhouse și a vampirilor sudiști, însă nu se știe niciodată ce va fi. Pentru moment, aș putea considera Capcana mortală încheierea seriei (dintr-un anume punct de vedere). Povestea personajelor noastre pare să o ia deja spre final și, poate, într-o zi, o să vreau să aflu care e acela.

capture-20160928-044054

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

10 gânduri despre „Vampirii Sudului – Charlaine Harris #2

  1. Am adorat această serie. Ba chiar am urmărit şi serialul True Blood. Pe parcurs însă am renunţat la amândouă. Capcană mortală şi Povestiri cu Sookie Stackhouse şi-au găsit loc în bibliotecă la mare distanţă de citirea primelor volume. Deşi am încercat să le citesc, timpul şi lipsa detaliilor din lecturile precedente, m-au făcut să renunţ. Astfel, probabil cele două volume rămase le voi citi după ce voi avea timp să recitesc toată seria pentru a-mi reîmprospăta memoria. Felicitări pentru reuşită şi recenzii, Dede! :*

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc, Maco! ❤ Chiar a fost o provocare! Probabil le-aș fi amânat mult mai mult, dar ceva m-a făcut să le citesc, și mă bucur că am reușit să mă țin de ele. Vedem și cu ultimele două volume ce va fi. Dacă va fi ceva. :))

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.