Publicat în Recenzii

Vampirii Sudului – Charlaine Harris #1


Am început luna ianuarie în forță, cum n-am mai făcut-o niciodată până acum. Deși sesiunea bătea la ușă (în clipa asta, mai e puțin și se duce!), am încercat să citesc cât mai mult posibil, înainte să mă arunc în grămada împrăștiată de cursuri ce trona necruțătoare lângă mine. Totuși, nu am vrut să citesc ceva care să-mi dea bătăi de cap, să mă facă să-ntorc pe toate fețele fiecare pagină dată, ci am vrut ceva ușor, amuzant pe alocuri și, de ce nu, să mă bucur chiar de o poveste de dragoste în viața protagoniștilor.

Astfel că, până în acest moment, am reușit să citesc 11 volume din cele 13 ale seriei Vampirii Sudului, volume care s-au tradus și la noi. De asemenea, am mai citit și Atingerea morții, o nuvelă ce conține 5 povestiri: Praf de zâne și Noaptea lui Dracula (ambele au acțiunea plasată între volumele 4 și 5), Un răspuns simplu (se petrece după vol. 5), Norocul (se desfășoară după cel de-al 7-lea volum) și Cadoul (înainte de vol. 9).

Seria se încadrează în genul urban fantasy, autoarea aducând creaturile supranaturale în zilele noastre, de la vampiri, vârcolaci, teriantropi și vrăjitoare, până la zâne, menade, elfi și goblini. În funcție de cât m-a surprins fiecare carte, le-am acordat 4-5 stele pe goodreads, ceea ce înseamnă că mi-au plăcut destul de mult. Nu se află chiar printre seriile mele preferate la superlativ, însă tot ocupă un loc bun în clasamentul meu. :))

Personajul central al seriei este Sookie Stackhouse, o tânără blondă voluptoasă, cu ochii albaștri, în vârstă de 26 de ani, ce a primit la naștere puterea de a citi gândurile oamenilor. Până când a reușit să-și stăpânească cât de cât harul, copilăria și adolescența i-au fost marcate de acest „blestem”, deoarece îi făcea pe cei din jur să o privească ciudat, uneori cu teamă, și să o considere nebună, fapt ce nu s-a schimbat prea mult nici acum. De asemenea, la școală nu se putea concentra, atunci când gândurile colegilor se revărsau asupra ei, însă nu s-a dat bătută și a terminat liceul. Nu a dorit să continue pe mai departe și a ales să se angajeze ca și chelneriță la Merlotte’s (un bar mai familist, condus de cel mai bun prieten al ei, Sam).

De câțiva ani, vampirii și-au declarat existența printre oameni și au fost primiți cu sentimente amestecate, de la frică și ură, până la reticență și fascinație, chiar adorare, ca în cele din urmă, să fie priviți ca ceva… normal. De asemenea, s-a creat un sânge artificial, special pentru vampiri, astfel încât să nu fie tentați să se hrănească mai mereu de la oameni, bineînțeles, doar dacă aceștia își vor da acordul.

vampirii-sudului_10-volume_pt-blog1.jpg


Morți până la apus (#1)


„- Ești diferită, mi-a răspuns, atingându-mă cu degetul pe mijlocul frunții. Nu ești ca noi, dar nu semeni nici cu ei.”

„- Ți-a fost dor de mine? m-a întrebat el, deschizându-mi nasturii șortului și trăgându-mi-l în jos.
– Da, i-am răspuns prompt, știind bine că era purul adevăr.
A râs și s-a aplecat să-mi dezlege șireturile de la pantofi.
– Sookie, și ce anume ți-a lipsit cel mai mult?
– Tăcerea ta, i-am zis, fără șovăială.
M-a privit, oprindu-și degetele chiar în momentul în care se pregătea să tragă de unul din capetele șiretului, pentru a desface funda.
– Tăcerea mea, a repetat el.
– Faptul că nu-ți pot auzi gândurile, Bill, nici nu-ți poți imagina cât este de minunat acest lucru.
– Credeam că vei spune cu totul altceva.
– Ah, ei bine, și tu mi-ai lipsit.”


Orășelul (fictiv) Bon Temps din Louisiana are parte de prima vizită „oficială” a unui vampir (Bill Compton), acesta făcându-și apariția la Merlotte’s chiar pe tura lui Sookie. Întâmplător sau nu, tipul pare să aibă un efect benefic asupra ei încă din prima clipă. Tânăra este în culmea fericirii la vederea acestuia și ajunge să se bâlbâie în timp ce-i ia comanda. Nu durează mult că, datorită harului său, descoperă un cuplu de vânători ce dorește să-l secătuiască pe vampir de sânge, cu scopul de a-l vinde pe piața neagră.

Neavând toate țiglele pe casă și nici la cine apela pentru ajutor, Sookie ia legea în propriile mâini și se riscă pentru a-l salva pe Bill de acei demenți. Din acel moment, lucrurile iau o întorsătură ciudată și periculoasă în viața eroinei. Tinere ce au avut sau au legătură cu vampirii sunt găsite moarte, iar toate privirile par să-l acuze pe Jason, fratele lui Sookie, însă nici vampirul nu pare a fi exclus de privilegiul acestora. Tipa noastră e decisă să descopere cine este adevăratul făptaș, mai ales că bunica sa a căzut pradă aceluiași criminal în serie. Între timp, legătura dintre tânără și vampir începe să evolueze, iar atracția este inevitabilă. O poveste de iubire pare să ia ființă între cele două personaje, deși totul este împotriva lor.

Totodată, facem cunoștință cu vampirul Eric Northman, șeriful Districtului 5, zonă care include toată Louisiana. Un fost viking absolut delicios, irezistibil, inteligent și ironic, care are mai bine de o mie de ani pe acest pământ! A trăit și a văzut multe de-a lungul vieții sale nemuritoare, așa că știe cum să se folosească de atuurile căpătate în tot acest timp îndelungat.

Aflăm că șeful lui Sookie, Sam, este un teriantrop, adică se poate transforma în orice animal dorește, mai ales atunci când este lună plină. De asemenea, încă de când Sookie a captat atenția vampirului, acesta i-a dat de înțeles că este atras de ea, sentiment reciproc și din partea ei, deși îl iubește pe Bill. Nici Eric nu se lasă mai prejos, declarând în mod deschis că o dorește, iar Sookie își abține cu greu gândurile indecente ce duc spre el.


Moartea la Dallas (#2)


“You trust me?” Eric sounded surprised.
„Yes.”
„That’s . . . crazy, Sookie.” 

“You’re lips are bloody.’ He seized my face in both hands and kissed me. It’s hard not to respond when a master of the art of kissing is laying one on you.” 


După ce contribuie la salvarea lui Sookie (otrăvită mortal de o menadă), Eric se folosește de „darul” ei în favoarea lui și o trimite pe tânără, împreună cu Bill, în Dallas, pentru a desluși dispariția mâinii drepte a Regelui Texasului – Stan Davis. Odată descoperit locul în care acesta e prizonier, sunt nevoiți să le facă față oamenilor din Frăția Soarelui, o grupare ce are ca scop eliminarea vampirilor.

Sookie găsește un tânăr (Barry) la fel ca ea, ce se confruntă cu telepatia, ceea ce o bucură că nu e singura ciudată din lume. Eric, face el cum face și apare când te aștepți mai puțin prin preajma tinerei, chiar cu riscul de a se da de gol în fața Regelui. Se pare că Sookie i-a cam pus capac, deși nu ar recunoaște asta nici mort. Dar stai! E deja mort. :))

Pentru a-și mai adăuga încă un venit propriu, Bill vine cu ideea de a crea o bază de date cu toți vampirii din lume și chiar începe să investigheze pentru asta, dedicând multe ore acestei idei. Deși relația cu Sookie mergea spre din ce în ce mai bine, pare că, odată cu aprofundarea acestei faze de către vampir, începe să se cam fisureze sau poate e doar un mic inconvenient care, după ce va dispărea, totul va reveni la normal. Mă rog, cât de normală poate fi o relație între două specii diferite.


Clubul morților (#3)


“I don’t like having feelings,” Eric said coldly, and he left.
That was a tough exit line to top.” 

“- Este a mea, a spus Bill.
Mă întrebam dacă aș putea să-mi mișc mâinile. Am reușit. Le-am ridicat pe amândouă, într-un gest inconfundabil, pentru care nu aveam nevoie decât de un singur deget.
Eric începu să râdă, iar Bill îmi pronunță numele pe un ton șocat și menit să mă admonesteze.
– Cred că Sookie tocmai ne-a spus că nu aparține decât propriei sale persoane, a spus Eric calm.”


Compton este chemat de Regina Louisianei, iar acesta e obligat să se ducă. Dar după scurtă vreme, Sookie află că Bill a fost răpit și vrea să-l găsească. Cu ajutorul lui Eric, pleacă însoțită de un vârcolac – Alcide Herveaux – spre Jackson. De altfel, află tot de la acesta că vampirul ar putea fi ținut prizonier în casa Regelui Mississippi (Russell Edgington). Împreună cu Alcide, se duce seară de seară în Clubul morții pentru a descoperi dacă este adevărat și cum să ajungă în acea zonă, fără să fie omorâți. Nu durează mult că șansa se arată sub forma unei țepuși ce-și găsește vârful ascuțit înfipt chiar în Sookie, în timp ce salva unul dintre vampirii importanți ai lui Mississippi. Astfel că tânăra este luată sub aripa Regelui și dusă acasă la el, pentru a fi vindecată. Alături de ea, merge și Eric care apăruse deghizat în club și fusese martor la întreaga scenă.

O tensiune palpabilă explodează între Sookie și vârcolac, dar din cauza circumstanțelor în care se găsesc, nu se lasă prea mult duși de val. Însă nu același lucru aș putea să-l spun și despre Eric, care profită de câteva clipe de slăbiciune ale telepatei, bucurându-se puțin de ea, și ea de el, înainte să fie întrerupți. :))

În acest volum îl vom cunoaște pe Bubba (Elvis Presley, care a suferit o transformare nu tocmai plăcută; nu suportă să i se spună pe numele real și cu greu acceptă să cânte pentru cineva), acesta respectându-l mult pe Bill și plăcându-i inevitabil și de Sookie. Deși o cam speria la început, tânăra s-a obișnuit cu el, chiar dacă se hrănea cu sângele pisicilor. Îhh!

O veste nu prea bună pentru Sookie este faptul că Lorena, creatoarea lui Bill, este cea care îl chemase de fapt. Descopera lucruri destul de șocante despre trecutul celor doi, despre trădarea acestuia, care a mințit-o și, chiar dacă-l salvează pe vampir, ucigând-o pe tipa scrântită, își simte inima ruptă în două, astfel că relația cu Bill ia sfârșit, spre disperarea acestuia.

Încheierea acestei cărți mi-a produs un hohot de râs și mai că n-am căzut pe spate! Pe neașteptate, dar nu fără un motiv neîntemeiat, invitațiile celor doi vampiri (Bill și Eric) au fost retrase, ceea ce lor le-a smuls zâmbetul de pe față!


Moartă pentru toți (#4)


“… dar era un Eric minunat, care mă dorea, care era topit după mine, într-o lume care deseori îmi dă de înțeles că s-ar putea descurca de minune și fără mine.”

“You know, I love you more when you’re cold and heartless.” 


Pentru o perioadă, Bill dispare din peisaj, acesta plecând în Peru pentru a-și mări baza de date la care lucrează. Eric este prins între vrăjitoare și se trezește pe jumătate dezbrăcat alergând spre casa lui Sookie, fără să-și mai aducă aminte nimic din viața lui. Telepata va avea mare grijă de acest nou Eric – o versiune mai caldă (ca și atitudine, că vampirii tot reci îs!), mai încântătoare (nu că nu ar fi fost și înainte! #hahaha), mai protectoare, mai iubitoare și gata să-și dea viața de nemuritor pentru a o salva pe fata noastră. Este dispus chiar să renunțe la tot pentru ea! Dacă i-ai fi zis cu ceva timp în urmă ce o să ajungă să facă, te-ar fi omorât cu zâmbetul pe buze, înainte ca măcar să apuci să clipești. Ce să mai? Absolut adorabil!

Între timp, Jason dispare fără urmă din Bon Temps, iar Sookie încearcă să-l găsească. Tânăra bănuiește că noua iubită a fratelui ei, Crystal (teriantrop care se poate transforma în panteră), are ceva de-a face cu asta, dar nu poate să dea năvală pur și simplu peste ea în micul orășel ce abundă în vârcolaci-pantere, fără să-și asigure un minim de protecție. De asemenea, Calvin Norris, liderul panterelor, se simte atras de Sookie și nu se sfiește deloc să-i arate, însă ea nu e interesată, oricât de mult și-ar dori să ducă o viață normală, cu cineva mai aproape de o ființă umană.

Totodată, se bucură cât se poate de mult de Eric, sentiment reciproc. Cel puțin, până acesta își va recăpăta memoria și va uita de ceea ce au avut împreună. Pe lângă aceste creaturi, vom întâlni două zâne gemene (Claudine și Claude), un adevărat deliciu pentru vampiri, dar și otravă pură. Claudine va fi un fel de înger păzitor pentru Sookie și va apărea în cele mai neașteptate momente pentru a o salva.

Vârcolacii și vampirii se aliază împotriva vrăjitoarelor ce sălășluiesc în Shreveport, reușind să le dea gata. Fosta lui Alcide, Debbie Pelt, teriantrop și ea, o tipă extrem de nebună și posesivă, fiind convinsă că Sookie vrea să-l aibă pe vârcolac, face tot ce poate pentru a-i veni de hac, însă nu se aștepta că ea va fi cea care o va păți. Eroina devine prietena haitei, un statut destul de important pentru vârcolaci, iar Eric revine la normal, dar e măcinat de faptul că nu-și aduce aminte nimic din ce a făcut în această perioadă, atât de frumoasă pentru Sookie.


Mort de-a binelea (#5)


„Did we have sex?” he asked me directly.

For about two minutes, this might actually be fun. „Eric,” I said, „we had sex in every position I could imagine, and some I couldn’t. We had sex in every room in my house, and we had sex outdoors. You told me it was the best you’d ever had…too bad you can’t remember it.”

Eric looked like I’d hit him in the forehead with a mallet…
„Is there anything else I should know?”

„You offered to give up your position as sheriff and come to live with me. And get a job.”

“I hate not knowing what I did.” – Eric 

„Oricum, se pare că majoritatea ușilor pe care le deschid au ceva înspăimântător ascuns în spatele lor.”


Jason a fost găsit, însă nu fără urmări. Acesta a fost ținut captiv în Hotshot, „casa” panterelor, și a fost mușcat în repetate rânduri de un tip gelos care o iubea pe Crystal. Astfel că sunt șanse mari ca Stackhouse să se transforme și el într-o panteră. Însă lucrurile nu sunt prea roz, când acesta este bănuit în legătură cu seria de crime împotriva celor cu dublă natură.

Nici vârcolacii n-o duc prea bine, când șeful haitei moare într-un accident de mașină, iar aceștia trebuie să-și aleagă un nou conducător. Sookie este tare supărată pe Alcide, deoarece a introdus-o în problemele lor, fără a-i cere măcar părerea, iar harul ei, chiar dacă le-a fost de folos, lucrurile nu au ieșit deloc bine. Tatăl lui Alcide este unul din combatanți, iar lupta se sondează cu moartea sa, deși s-a descoperit că adversarul lui a trișat.

Destul de zdruncinată, Sookie se lasă în grija lui Quinn, cel care fusese angajat ca maestru de ceremonii pentru acest eveniment. Află că bărbatul este un vârcolac-tigru, unul dintre cele mai puternice animale în care se pot transforma cei cu dublă natură. Atracția dintre ei doi este instantă, ca mai toate întâlnirile dintre Sookie și supranaturali.

Alcide cunoaște mult prea bine faptul că Sookie e cea care i-a venit de hac lui Debbie și nu pare supărat deloc. Odată ce a respins-o pe nebună, viața lui parcă a început să nu se mai învârtă doar în jurul ei. Adevărul este că încă speră ca Sookie să fie cu el, însă fata noastră nu simte la fel.

Se pare că barul Fangtasia, bârlogul lui Eric și al fiicei sale, Pam, al cărui creator este, nu o duce prea bine cu barmanii pe care-i angajează, aceștia găsindu-și sfârșitul iminent, ori de câte ori problemele se prind de Sookie. Până în momentul de față, tânăra a fost de multe ori cu un pas în groapă, însă, datorită prietenilor supranaturali și norocului, a reușit să scape de fiecare dată. Dar nici ea nu se lasă mai prejos și-i salvează la rândul său, atunci când situația e în favoarea ei.


Categoric moartă (#6)


„Fusesem atacată cu cea mai dureroasă informație: primul bărbat care îmi spusese vreodată te iubesc, nu mă iubise deloc.
Pasiunea sa fusese artificială.
C
urtea pe care mi-o făcuse, fusese atent regizată.”

“Eric was incensed, to use a good entry from my word of the day Calender. In fact, his eyes were almost throwing sparks he was so angry. „This woman has been mine, and she will be mine” he said in tones so definite I thought about checking my rear end for a brand.” 


Se pare că Sookie s-a ales cu o mică moștenire neașteptată din partea verișoarei ei, având în vedere că nu mai auzise nimic de ea de mulți ani. Dar realul șoc pentru eroină este faptul că Hadley devenise vampir și fusese iubita Reginei Louisianei. Hotărând să vadă care e treaba, tânăra pleacă spre New Orleans împreună cu Bill. Dar și Eric va avea grijă să apară în peisaj. De altfel și Quinn va fi prin preajmă, cu care va încerca o relație, deși acesta e mai mult pe drumuri, datorită muncii sale. Problema e că legătura lor nu pare că o să aibă vreun final fericit. Ori de câte ori sunt împreună, sunt atacați și cu greu găsesc câteva clipe petrecute în doi.

Familia lui Debbie Pelt e decisă să-i răzbune moartea. Planul nu le iese, iar telepata le spune adevărul despre fata lor. Familia decide să o lase în pace în cele din urmă, însă mezina nu pare a fi de aceeași părere, dorindu-i moartea mai mult ca oricând.

Între timp, Sookie o întâlnește din nou pe Regină (Sophie-Anne), pe apărătorul ei (Andre) și alții asemenea, majestatea sa cerându-i o favoare. Regina se căsătorise cu Regele Arkansas-ului și acesta îi dăruise un set de brățări, pe care Hadley le luase și le ascunsese din pură gelozie pe noua relație a iubitei sale. Durează foarte mult până când doi conducători vampiri pun la cale o căsătorie și, de cele mai multe ori, nu e fundamentată pe iubire, ci pe putere. Regele plănuia să pună stăpânire pe Louisiana, scăpând astfel și de Sophie-Anne, dar lucrurile se întorc împotriva sa și el e cel care își găsește sfârșitul tragic.

Pe toată șederea ei în New Orleans, Sookie se împrietenește cu Amelia, vrăjitoare și proprietara apartamentului în care a stat verișoara sa. Odată ce disputa vampirească s-a terminat și noua sa prietenă a greșit o vrajă, transformând un tip în pisică, Sookie le ia pe Amelia și pe felină în Bon Temps, să locuiască împreună cu ea pentru o vreme.

Un alt șoc pentru Sookie (ai zice că s-a obișnuit deja să le primească :)) ) este legat tot de Bill: află că Regina i-a cerut vampirului să o seducă, pentru a se putea folosi în voie de harul ei. Datorită lui Andre, copilul Reginei, mai descoperă ceva: prin venele sale curge sânge de zână, cam o optime dintr-una adevărată – sursa atragerii supranaturalilor asupra ei.


Curând va urma și partea a doua, unde voi continua cu restul volumelor. Voi ați citit seria? 🙂

capture-20160928-044054

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

7 gânduri despre „Vampirii Sudului – Charlaine Harris #1

    1. A durat mai mult până mi-am făcut curaj să o încep, gândindu-mă că o să treacă ceva timp până voi termina întreaga serie sau măcar volumele traduse la noi, însă n-a fost așa. S-a citit foarte ușor și am intrat rapid în atmosfera cărților! 😊

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.