Publicat în Recenzii

Dincolo de timp (Nemuritor #3) de Oana Arion (recenzie)


IMG_20170313_184124

Descriere – păreri

Într-o lume modernă ce pare total lipsită de mituri, Oana Arion reînvie legende eterne şi creaturi arhetipale, punând cititorul faţă în faţă cu supranaturalul tăgăduit care adesea se ascunde în întuneric şi umbre, lăsând impresia de inexistent. „Dacă eu nu văd, nu înseamnă că nu există” – această frază devine laitmotiv şi mantră a întregii acţiuni. Peste toate, o iubire altfel şi neconvenţională poartă cititorul într-o aventură cu adevărat inedită care transformă seria „Nemuritor” într-o lectură originală în care riscul, pericolul şi clipele fierbinţi capătă dimensiuni nebănuite.  Chick Lit Magazine

Seria Nemuritor aduce în prim plan lumea misterioasă a legendelor străvechi, pe care autoarea ne-o dezvăluie picătură cu picătură într-un stil alert și plin de naturalețe. Magia, ritualurile străvechi și ființele supranaturale se infiltrează neștiute în cotidianul populat cu personaje extrem de bine creionate, tridimensionale, alături de care trăiești aventuri pe muchie de cuțit fără să ai timp să-ți tragi răsuflarea. Atenție, produce dependență încă de la primele rânduri! – Monica Ramirez

Indiferent că sunteți sau nu iubitori ai genului fantasy, trebuie să citiți neapărat cărțile Oanei Arion, pentru că sunt scrise atât de bine și cu așa o lejeritate, încât nu au cum să nu vă placă! O să vă îndrăgostiți de Victoria cea amuzantă și curajoasă, de Arrio cel arogant și de Ian cel autoritar. Veți râde, vă veți întrista, veți trece de la agonie la extaz, veți sta ca pe ace, nerăbdători să aflați povestea mai departe. Veți „trăi” cărțile, pentru că nu se pot citi altfel.  Porția de Citit

Gândurile mele

Printre pași de dans, mișcări grațioase, atingeri electrizante și ochi curioși, ne lăsăm purtați de val pe notele pline de muzicalitate ale nemuritorilor și debutăm cu uniunea dintre doi vârcolaci, eveniment la care iau parte și eroii noștri. Dar, deși aceștia încearcă să se comporte cât mai normal, acționând ca și cum nu ar ascunde nimic inimaginabil (pentru noi, muritorii de rând) și fiind foarte vigilenți în discuțiile cu cei din jur, pentru a nu da de bănuit, neliniștea plutește în aer tot mai pregnant, iar Victoria se simte încolțită de toate privirile ce îi urmăresc avid fiecare gest în parte. 

Din mulțimea invitaților la nuntă, se remarcă însă, în mod special, gemenii Adriel și Mato, „doi nemuritori care se cred mai mult decât sunt”, după cum ni-i prezintă Arrio și „cuplul”, impropriu spus astfel, Erden și Wulina, un vampir destul de bătrân (teoretic), și o vrăjitoare, care vor avea un rol destul de important în carte.

S-ar părea că toată lumea cunoaște deja faptul că Victoria este Stăpâna Argintului, oricât au încercat personajele noastre să ascundă adevărul. Dar acest lucru este irelevant, când ceea ce vor nemuritorii să știe, este dacă tânăra s-a ales cu ceva de pe urma blestemului. O serie de evenimente neplăcute o vor incrimina pe Victoria de niște lucruri pe care nu le-a făcut, doar pentru a ieși la iveală puterile pe care ea le-ar deține sau nu după tot ce s-a întâmplat.

victoria grey-vert

La scurt timp după nuntă, Liam și prietena sa, Candice, trec pe la Coquette, unde fata noastră își făcea de lucru cu niște facturi. Polițistul încearcă, pentru a nu știu câta oară, să o facă pe Victoria să-i acorde măcar o șansă iubitei sale. Dar ceea ce urma să fie o acceptare din partea ei la adresa prietenei lui Liam, se transformă într-un fiasco total. Vorbele gândite de Victoria sunt influențate de o voce din capul său și ajung a fi rostite cu glas tare, fără să vrea, chiar de ea, martoră fiindu-i toată clientela cafenelei. Deși nu era chiar vina ei, mintea nepărând a fi conectată cu gura în acel moment, în urma izbucnirii sale se alege cu repercusiuni destul de grave.

Măcinată de regrete și vinovăție, roșcata ia legătura cu Candice pentru a-și putea repara cât de cât greșeala, dar se trezește așteptându-o pe fată, fără ca aceasta să își mai facă însă apariția. Crezând că a fost doar o mică răzbunare din partea tinerei, Victoria nu se aștepta în niciun caz că, în următoarea zi, avea să fie arestată pentru moartea Candicei. Pe lângă asta, se găsește în fața unui Liam care exprima doar ură față de persoana ei. Sau să fie îndreptată către altcineva? În urma acestei situații, aparent fără cale de ieșire, Coquette are parte de numeroși clienți ce deveniseră foarte curioși în privința așa-zisei asasine.

„”La naiba cu tot”[…] Oare când se vor termina necazurile? De aproape un an, viața mea se dăduse complet peste cap. Și când te gândești că îmi dorisem atât de mult o viață activă și plină de acțiune. Na, acțiune!”

Noroc cu prietenii săi nemuritori, care au legături mai în toată lumea, cunoștințe ce lucrează în majoritatea domeniilor existente. Ian o aduce pe Sonja, o tânără avocată metamorfă, care mi-a plăcut din prima clipă! Este atât de neconformistă, plină de viață și total indiferentă la ceea ce se poartă în materie de modă, având un stil propriu, fără seamăn, încât nu ai cum să nu o îndrăgești. Deși Victoria pare ușor suspicioasă în privința ei, părerea i se schimbă instantaneu și ajung bune prietene, fapt ce nu se schimbă pe tot parcursul lecturii. Sonja se putea transforma în orice, cu excepția reptilelor și a păsărilor. De asemenea, are și un animal favorit, căruia îi poate lua oricând dorește forma: pisica.

După acest episod nefericit, cineva găsește amuzant faptul de a face glume pe seama ei, sunându-o de câteva ori cu număr necunoscut, fără însă a spune ceva, ceea ce pe Victoria începea s-o cam enerveze. Deși aceste apeluri încetează, crezând că a scăpat, tânăra se trezește cu sursa răutăților chiar la ușă, Mato, unul din gemenii care se tot aflase prin preajma ei în ultima vreme. Acesta se autoinvită în apartamentul roșcatei, folosindu-se de hipnoză pentru a-și putea impune voința. Până atunci, nimeni nu reușise s-o constrângă pe V., dar iată că este un început pentru toate.

„- Cineva are nevoie de puterea ta minunată. Se pare însă că nu o poți folosi decât atunci când trăiești emoții foarte intense. Așa că aici intervin eu. Voi avea grijă ca de acum înainte să simți totul amplificat. Și ca lucrurile să meargă fără probleme, voi adăuga și un strop din hipnoza pe care o simți acum.”

Ascultând ceea ce geamănul malefic îi spunea, Victoria reușește să scape de sub hipnoza nemuritorului, la timp pentru a fi salvată de tipa nouă, Sonja, care îi vine de hac idiotului. În scurt timp, apartamentul se umple de nemuritori. Pe lângă prietenii săi, își fac apariția și Erden cu Wulina, principalii vinovați pentru ce s-a întâmplat până acum. Astfel, aflăm o povestioară interesantă și tare tristă de la „bătrânul” vampir, un fragment din viața sa la care nu poți să rămâi indiferent. Acesta dorea să o readucă la viață pe iubita lui din tinerețe, Kadyn, dar avea mare nevoie de puterile Victoriei pentru a reuși acest lucru.

Deși tânăra voia să-l ajute cu dragă inimă, ea ar putea plăti cu propria viață în schimbul acestei provocări, ceea ce nu-și dorea nimeni. Însă, îndrăgostit peste măsură și purtând o dragoste ce devenise în cele din urmă una obsesivă, Erden voia cu orice preț ca Victoria să-l ajute, nepăsându-i că ea putea să-și piardă astfel viața. Neacceptând refuzul, vampirul îi amenință că o va ucide pe tânără și pe toți cei la care ține. Iar ca această „ieșire” să fie totală, Wulina aruncă nepăsătoare niște cuvinte cu scopul de a-i convinge: Eithne, marea iubire a lui Ian, trăia, iar vrăjitoarea știa unde se află.

Dacă eroii noștri vor reuși să scape de acest „cuplu” ciudat și nu vor risca viața lui V. pentru asta, rămâne să descoperiți voi.

arrio raul-vert.jpg

Nu pot să nu observ evoluția frumoasă de-a lungul seriei a Victoriei. Obiceiul de a face tot ce-o taie căpățâna nu s-a schimbat însă, punerea vieții sale în pericol fiind prea puțin importantă, atunci când cei la care ține au de suferit. Totuși, tinerei îi merge revoltător de bine și are mare noroc că încă mai trăiește, altfel nu știu ce s-ar fi întâmplat de n-am mai fi avut-o pe fata noastră prin peisaj.

„- Trebuie să știi ceva, continuă ea și am citit un soi de milă în privirea pe care mi-a aruncat-o. Blestemele ca cel pe care îl porți în tine vin câte…trei.”

Arrio a rămas la fel de fermecător ca întotdeauna. Adevărul e că nici nu se putea altfel. Că vrea, că nu vrea, atrage privirile mai ceva decât trag albinele la miere. Întunecat, tandru și de o eleganță aparte, vampirul este același bărbat pe care-l știm încă de la început, doar că, acum, dragostea face parte constant din viața lui, lăsându-și amprenta feerică asupra sa. Numai Victoria putea să facă asta, dacă e să fim sinceri. A fost totuși un moment în carte ce m-a enervat, dar mă bucur că, de fapt, altele erau gândurile sale în acea privință și că totul a fost doar o confuzie. Oricât îmi este el de drag, nu-l vedeam bine, de nu-și schimba atitudinea.

Ian este… Ian. Postura dominantă, absolut irezistibilă, duritatea și șarmul caracteristic sunt parte integrantă din el. Nu credeam că aș putea să-l văd altfel decât așa. Autoarea are însă grijă să-l pună într-o altă lumină: una mai vulnerabilă, nebun de iubire și fără voință proprie. Parcă nu mai era Ian al nostru! La cât de rațional îl știam, acest volum mi-a dat peste nas fără doar și poate. Echilibrul său a cam avut de suferit, atunci când a primit vestea despre Eithne, și nu pot să-l condamn. Oricine, în situația lui, ar fi putut avea de pătimit astfel. Iar ceea ce va face spre final, este un act plin de curaj, pe care nu pot să nu-l aplaud, chiar dacă inima-i va ajunge bucățele din nou și, implicit, se pare că și a noastră-i va urma drumul. Mulțumim, cici!

„De Ian mă leagă o prietenie stranie, având în vedere că ne-am cunoscut în condiții excepționale și că el face parte dintr-o altă lume, una pe care muritorii de rând nu au șansa să o cunoască. Aventurile noastre au implicat, în cele nouă luni de când ne cunoaștem, blesteme străvechi, răpiri, lupte și situații care păreau fără ieșire. Dar am supraviețuit și mi-am câștigat dreptul de a face parte din această lume întunecată și plină de secrete.”

Liam nu a apărut el prea mult pe aici, dar nu merita deloc acel „perete” de care a ajuns să se lovească pe parcurs. În orice caz, a durat cam multicel până ce polițistul a aflat adevărul despre ființele supranaturale de care se știa că există doar în legende și povești. Nu mai spun că a reacționat destul de bine la veștile primite. Și nu doar el! Chiar și sora Victoriei, Dodo, care aflase mai din timp, a fost la fel de receptivă în asimilarea acestor noutăți.

Ca Oana să ne mai condimenteze puțin viețile, senzație pe care tot am regăsit-o de când am început lectura acestei serii fascinante, aflăm că există un leac pentru vampirism. Un leac ce îl poate ajuta pe Arrio să redevină om, ceea ce înseamnă și că i-ar putea oferi șansa de a fi alături de Victoria pentru tot restul vieții sale, îmbătrânind frumos împreună. Totuși, mă întreb dacă, în caz că acest leac va fi totuși posibil, vampirul va rămâne la vârsta la care a fost omorât și apoi „trezit” sau aceste sute de ani ce au trecut peste el îi vor fi fatale? Nu pot să nu mă gândesc la asta. Rămâne de văzut ce ne așteaptă în continuare.

Așa cum ne-a obișnuit autoarea, avem parte de un volum dinamic, captivant și plin de răsturnări de situație. Misterul, paranormalul și zdruncinările din temelii ale vieții personajelor sunt nelipsite din peisaj, iar poveștile acestora rămân în sufletele noastre… chiar și dincolo de timp!

Nota mea: 5*/5

nota-5

capture-20160928-044054

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.