Publicat în Interviuri

La șuetă cu autorii români #1 – Ana Mănescu


ana manescu 1

Ana Mănescu este scriitoare, jurnalistă și promoter cultural, traducătoare și editorul șef al proiectului societatesicultura.ro. A debutat în 2014 cu romanul alter.ego, urmat la începutul lui 2015 de volumul de povestiri Quasar, iar în toamna aceasta va fi lansată a treia sa carte, romanul Stresul dintre orgasme, toate la editura Herg Benet. Îi puteți citi articolele atît pe site-ul personal, cît și pe societatesicultura.ro, și o găsiți pe Facebook sau pe mail, la adresa sa, povesteste@anamanescu.ro. Visul și mottoul său sunt: Într-o zi mă voi muta pe o plajă, unde voi scrie cît voi trăi. Sau voi trăi cît voi scrie.


1) Bună, Ana. Pentru început, spune-ne, te rog, trei lucruri esenţiale despre tine, fără de care n-ai putea fi tu.

Poveștile, idealismul, iubirea. Cumva, fiecare le conține și pe celelalte.

2) Ai ştiut dintotdeauna că vrei să scrii sau îţi doreai altceva înainte?

Am vrut să cînt la vioară și să fac balet, să fiu profesoară, doctor, bucătăreasă sau vrăjitoare și am avut chiar o perioadă cînd am vrut să fiu leneșă (cînd frate-miu voia să fie american și soră-mea prințesă). Nu făceam nimic în sensul ăsta, în schimb inventam povești, copiam povești, scriam povești, poezii, cîntece – toate drăgălașe, așa cum orice lucru creat de copii are farmecul lui, dar, firește, execrabile. Pe la 16 ani am realizat că vreau să fiu prozatoare și pe la 24 mi-am dat seama că zona în care mă simt cel mai bine este cea la limita dintre realitate și restul.

header-quasar

3) Am citit deja una dintre cărţile tale, Quasar. M-am regăsit în câteva dintre povestirile ce m-au pus serios pe gânduri. De unde a pornit totul? Ce se ascunde în spatele acestui „quasar”?

A pornit de la un carnețel din hîrtie reciclabilă pe care l-am primit cadou de la echipa societatesicultura.ro cînd am împlinit 24 de ani, de la cîteva proze arhiscurte scrise în el, de la descoperirea fascinației mele pentru literatura speculativă, de la o căutare pe google despre cea mai puternică forță din univers. Quasar e un puzzle format din acele proze arhiscurte, o pătură creată din bucăți potrivite și cusute pentru a vorbi despre începuturi, sfîrșituri, ciclicitate, iubire, moarte, identitate – tot ce înseamnă existență. Este un exercițiu stilistic transformat într-o colecție de povestiri care abordează în cel mai absurd mod posibil (al meu, de atunci) cele mai esențiale interese umane.

4) Am ajuns să mă ataşez de unele povestiri din carte şi mă întrebam dacă există vreo şansă ca măcar una să fie continuată.

Mulțumesc! Quasarul și-a spus povestea, și singura pe care o văd mai lungă ar fi Umbra Contesei. Dar chiar el conține o continuare, povestirea Explozii de omizi fiind un viitor alternativ, fantastic, al romanului meu de debut, alter.ego. Așa că nu spun că nu voi extinde niciodată vreunul dintre textele de aici, dar momentan nu e în plan.

5) Ce doreşti să transmiţi oamenilor prin scrierile tale?

Vreau ca ei să vină cu propriile lor experiențe, emoții, gînduri și să ia din cărțile mele exact ce au nevoie. Să se descopere pe ei înșiși mai bine. Să fie inspirați. Să fie oricum, dar să simtă ceva. Asta caut eu în povești și asta vreau să facă ale mele. Nu pot controla cum este receptat mesajul, iar în literatura spre care mă îndrept, nici nu trebuie.

ana manescu 4

6) O bună parte a scriitorilor, şi numai, au o muză ce îi inspiră, pe când restul, nu prea au. În ce categorie te încadrezi şi de ce?

Poate că unii au o muză clară, dar cu certitudine toți trag din întreaga lor experiență. Muzele mele sunt obsesiile mele, dar nu doar ele contribuie la crearea textelor. Melodiile pe care le ascult, cărțile pe care le citesc, serialele pe care le urmăresc, o seară ploioasă, un răsărit, o glumă a lui, o umbră pe perete, totul poate să se strecoare fără să-mi dau seama în ceea ce scriu. Ce e clar e că obsesiile dintr-un moment preiau controlul asupra direcției poveștii. În cazul lui ego erau idealismul adolescentin, criza de identitate, frica de a scrie. Pentru Quasar – dragostea și moartea ca dimensiuni principale ale existenței. Pentru Stresul sunt anxietatea, boala, presiunea socială, insomnia.

7) Atunci când scrii, asculţi muzică sau preferi liniştea? Dacă asculţi, cam ce genuri îţi plac? Ne-ai putea recomanda câteva melodii?

Muzica mea pentru scris nu este neapărat muzica pe care o iubesc. Nu pot scrie pe Muse, Pink Floyd, The National, Editors, Placebo, Coldplay, Radiohead etc. fiindcă îmi amorțesc mîinile și pieptul de drag. Ele stabilesc atmosfera din multe fragmente, dar trebuie să stea departe de procesul efectiv al scrierii. Rockul, în special alternativ sau indie, îmi spune cele mai multe povești, dar mă paralizează. E drept, fiecare capitol sau povestire este acompaniat(ă) de o melodie, în toate cărțile mele. Pînă acum le-am menționat în volume, le-am creat playlisturi pe YouTube (le găsești aici – și putem folosi canalul și pentru a-ți răspunde la întrebarea cu recomandările). Dar nu le ascult cînd scriu, ci am ecoul lor în minte. În ultimii ani, am scris mai mult în liniște sau pe instrumentale (soundtrackul filmului meu preferat, The Fountain, celtică, ambientală, clasică). Depinde de fragment, de ora la care scriu, de starea mea fizică și psihică.

ana manescu 3

8) Ce ne poţi spune despre noua carte? La ce să ne aşteptăm în privinţa ei?

Stresul dintre orgasme e ca bufnițele din Twin Peaks, nu e ceea ce pare. Nu e un roman, ci un microroman. Nu e despre sex, ci despre culmile după care alergăm majoritatea. Și este o poveste care se schimbă odată ce toate piesele sunt puse la un loc. E o carte bună pentru cei care nu se sperie de vulnerabilitatea și întunericul din noi, de paradoxul din noi, de fricile și obsesiile și nebuniile din noi. Este despre artistul resemnat și amar în goana contemporană, despre acceptare, bucurii mărunte și salvare.

9) Ce autori au avut un impact important asupra ta?

Toți citiți pînă acum, prin absorbire sau eliminare. Dar cel mai mult m-au ajutat să mă definesc, în ultimii ani: J. K. Rowling – pentru atitudinea sa vizavi de viață, scris, eșec și caritate, și pentru că am o mică obsesie pentru Harry Potter; Sarah Kane – pentru că absurdul, moartea și iubirea sunt magnifice în piesele sale; Eva Precub – idem, dar în poezie; Ian McEwan – pentru că îmbină genial inocența și perversitatea; John Fowles – pentru că Magicianul mi-a schimbat viața; Julio Cortazar – pentru că Șotron a făcut același lucru; Flavius Ardelean – pentru că e în zona aceea care îmi place mie dintre romantic și macabru, dintre realitate și restul; Cristina Nemerovschi – pentru că scrie despre libertate și individualitate; Marta Petreu – nu cu filosofia, nu cu poezia, deși i le-am citit și pe acestea, ci cu Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, care m-a dărîmat, e un roman absolut fabulos; Răzvan Petrescu – i-am citit doar Scrisori către Mihai și l-am ascultat o singură dată la un CDPLFest, dar este un autor delicios de talentat. Și a fost picătura care a dărîmat căciulița de pe â-ul din a și m-a făcut să trec la î din i în interiorul cuvintelor.

ana manescu 6

10) Cam câte cărţi numără biblioteca ta şi ce reprezintă ele pentru tine?

Cred că am în jur de o mie de cărți în casă, strînse în special de bunicii mei. A mea personală e mult mai modestă și împărțită între etajera crud de mică, birou, Pandle (eReaderul meu) și laptop. Nu știu cîte sunt, cîteva sute. Toate sunt cărți care m-au făcut să simt și să învăț ceva. Și cu toate sunt posesivă, inclusiv cu cele pe care nu le-aș reciti. Dar adevărul e că sunt foarte puține cărți pe care chiar le-aș lua cu mine pe o insulă, genul care conțin lumi atît de complete în ele, încît aș putea să le citesc prin rotație la nesfîrșit. Ele reprezintă totul, sunt iubirile alea care rămîn o viață.

11) Mulţumesc că ai acceptat invitaţia de a-mi răspunde la câteva curiozităţi. Gândurile tale pentru cititorii noştri?

Cu drag, și eu îți mulțumesc, așa cum le mulțumesc și celor care au citit acest interviu și cărora le doresc să descopere cele mai frumoase povești pentru ei. Dacă credeți că și ale mele pot fi printre acestea, știți unde să mă găsiți!

COOKIE2

Cărțile autoarei.


capture-20170630-084158

 

Autor:

O găsiți la andreea.ilie17@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.